Anna Blaman Prijs voor Anne Vegter

Gepubliceerd: 13-09-2004

Op voordracht van een jury (bestaande uit voorzitter Peter Swanborn en de leden Bas Kwakman, Lodewijk Ouwens, Joyce Ryken en Sytske Sötemann) heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam de Anna Blaman Prijs 2004 toegekend aan Anne Vegter voor haar gehele oeuvre. De prijs van 5.700 euro wordt op 12 november uitgereikt in de Burgerzaal van het Stadhuis van Rotterdam door burgemeester Ivo Opstelten.

‘De kracht van Anne Vegter,’ aldus de jury, ‘is dat zij haar lezers de vrijheid geeft om de wereld anders te interpreteren, om te fantaseren, om te kijken hoe twee, drie of nog meer dubbelzinnig een ervaring kan zijn. Ze is een schrijver die een moment oppakt, het als een vreemd voorwerp in haar hand houdt, het van alle kanten bekijkt, zich omstandig verbaast en die vervolgens een poging doet een zo groot mogelijk deel van deze veelzijdige werkelijkheid in woorden samen te vatten.’

Anne Vegter schrijft kinderboeken, gedichten, toneelteksten en verhalen. Voor haar debuut De dame en de neushoorn werd zij in 1990 bekroond met de Libris Woutertje Pieterse Prijs. Haar tweede boek, Verse bekken (1990), was het eerste kinderboek dat voor de AKO Literatuurprijs werd genomineerd. In 1992 volgde Vegters eerste dichtbundel, Het veerde, en in 1994 de verhalenbundel Ongekuiste versies. Voor de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel schreef zij in 1996 de toneeltekst Het recht op fatsoen. Harries hoofdingang en Aandelen en obligaties, haar tweede dichtbundel, verschenen in 1999 en 2002.

De in 1965 ingestelde Anna Blaman Prijs is bedoeld voor auteurs die wonen en/of werken in of anderszins nauw verbonden zijn met Rotterdam. De prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam. Met deze prijs wil het Cultuurfonds een bijdrage leveren aan de stimulering van literatuur in Rotterdam. Naast de Anna Blaman Prijs reikt het fonds de eveneens in 1965 ingestelde Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunst uit en de in 2000 ingestelde Elly Ameling Prijs voor muziek uit.