Anne Vegter nieuwe Dichter des Vaderlands

Gepubliceerd: 31-01-2013

Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr werden na een stemming onder het publiek geïnstalleerd als Dichter des Vaderlands. Het toegenomen belang van wat oorspronkelijk een ereambt was, bleek uit de steeds groter hectiek rond die verkiezingen. Dat heeft de organisatie doen besluiten de Dichter des Vaderlands niet meer te laten kiezen maar te laten benoemen door een breed samengestelde commissie.

Initiëren van projecten
Dat doet ook meer recht aan de ontwikkeling die de functie sinds de introductie in 2000 heeft doorgemaakt. De nadruk is steeds meer komen te liggen op het ambassadeurschap voor de poëzie. In het profiel voor de nieuwe Dichter des Vaderlands is het zelf ondernemen van initiatieven met het oog op het verhogen en verbreden van het enthousiasme voor de poëzie in het algemeen de voornaamste taak. Daartoe dient de DdV jaarlijks een of meerdere projecten te initiëren. Uiteraard blijft ook het schrijven van minimaal vier gedichten per jaar bij een (inter)nationale gebeurtenis van culturele, politieke, sportieve of maatschappelijke aard tot de taken behoren.

Een brug slaan
In de commissie die de nieuwe Dichter des Vaderlands heeft gekozen, hadden dichter Maria Barnas, programmamaker en poëziebloemlezer Arie Boomsma, NRC literair redacteur Arjen Fortuin, dichter en journalist Piet Gerbrandy, schrijfster Kristien Hemmerechts en politica Mei Li Vos zitting. Zonet is op de website van NRC Handelsblad bekendgemaakt dat hun keuze is gevallen op Anne Vegter. De commissie vond dat het ‘hoog tijd’ werd ’dat een vrouw de taak op zich nam. De commissie vindt Vegter de perfecte Dichter des Vaderlands ’vanwege haar open blik en indringende taal, omdat zij een brug kan slaan naar theater en beeldende kunst en omdat ze ook kinderen voor zich zal weten te winnen.’

Flashmobs
In een interview met Ron Rijghard dat vanmiddag in NRC Handelsblad wordt gepubliceerd, zegt Anne Vegter dat ze van haar stoel viel toen ze in december werd gepolst over het aanvaarden van de functie. ‘Echt. Het was surreëel.’ Plannen voor het initieren van projecten heeft ze al. Zo gaat ze YouTube-filmpjes maken en flasmobs organiseren. Over vier jaar, als haar termijn als DdV eindigt (er is geen mogelijkheid tot herbenoeming), wil ze ‘dat elke Nederlander minstens tien gedichten uit zijn hoofd kent’. Haar inhuldiging vindt plaats tijdens het afscheidsconcert dat Ramsey Nasr vanavond vanaf 20.30 uur met het Metropole Orkest geeft in Paradiso in Amsterdam. Nieuwsuur (Nederland 2, 22.00) brengt een portret van de nieuwe Dichter des Vaderlands die vervolgens te gast is in Met het oog op morgen (Radio 1, 23.00 uur).

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein