Anton Wachterprijs 2018 voor Ellen de Bruin

Gepubliceerd: 04-10-2018

Ellen de Bruin is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2018, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. De schrijfster krijgt de prijs voor haar roman Onder het ijs.

In het boek (eerder dit jaar verschenen bij uitgeverij Prometheus) gaat een groep klimaatonderzoekers op expeditie naar het Noordpoolgebied. Bas Fretz, een jonge vrouw van 21 jaar, is een van hen. Zij gaat mee in plaats van haar hoogleraar die onverwacht is overleden en op wie ze stiekem verliefd was.
De jury noemt het boek een '(…) ambitieuze, onderzoekende en warmbloedige roman over menselijke drijfveren en dwaalwegen. (…) Klimaatwetenschap en liefdesrouw gaan een ongewoon verband aan in een roman die de verhalende spanning heeft van een reis, en de precieze psychologie van een laboratoriumonderzoek'.

Ellen de Bruin is wetenschapredacteur van NRC Handelsblad. Ze schreef eerder een aantal non-fictieboeken: Vergaderen? Niet doen! en: Onsterfelijkheid voor beginners. De Bruin is de 20e Anton Wachterprijswinnaar.

De jury, die bestond uit Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter) beoordeelde dit jaar een record aantal debuten, maar liefst 133 stuks. Er waren nog vier andere genomineerden: Wormen en engelen van Maarten van der Graaff, Astronaut van Pieter Kranenborg, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en Kleihuid van Herien Wensink.

De Anton Wachterprijs is genoemd naar de hoofdpersoon uit de bekende romancyclus van Simon Vestdijk en wordt uitgereikt op zaterdag 10 november in de Grote Kerk in Harlingen, Vestdijks geboortestad. De prijs is een initiatief van het Centraal Comité 1945 in samenwerking met de gemeente Harlingen en de Vestdijkkring.

Naast het middagprogramma (waarin ook de Ina Dammanprijs zal worden uitgereikt aan Maarten 't Hart) zal er ter gelegenheid van LF2018 in Harlingen een speciaal avondprogramma zijn onder de noemer 'Terug tot Anton Wachter'. Alle oud-winnaars van de prijs, die sinds 1977 bestaat, zijn hiervoor uitgenodigd. Jankobus Seunnenga en Dick Vestdijk zingen teksten van Simon Vestdijk.
Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Taalkaravaan van Lân van Taal. De uitreiking van de Anton Wachterprijs op de middag is vrij toegankelijk.

Bron: persbericht