Anton Wachterprijs voor Maartje Wortel

Gepubliceerd: 03-10-2010

Op zaterdag 6 november wordt in de Grote Kerk van Harlingen, de geboorteplaats van Simon Vestdijk, voor de zeventiende keer de Anton Wachterprijs uitgereikt, een tweejaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut naar het oordeel van een vakjury. Onlangs maakte die vakjury haar vijf genomineerden bekend: Bas van den Bosch met Septemberlicht, Detlev van Helst met De verzopen katten en de Hollander, Hannah van Munster met De trompetboom, Franca Treur met Dorsvloer vol confetti en Maartje Wortel met Dit is jouw huis. Schrijver en jurylid Maarten ’t Hart berichtte Maartje Wortel gisteren dat zij de winnaar is geworden.

Verhalenbundel
In haar verhalenbundel, verschenen bij De Bezige Bij, gaat het om absurde dingen: een meisje dat foto’s maakt van de huizen van wildvreemden; een antwoordapparaat waarop iemand dezelfde, duistere tekst inspreekt; een zwijgend kind in de achtertuin… Tijdens de uitreiking zal de jury haar keuze voor de verhalen nader toelichten.

Stimulans
De in 1977 ingestelde Anton Wachterprijs bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro plus een replica van het beeldje van Anton Wachter, de hoofdfiguur in de autobiografisch getinte romancyclus van Vestdijk. Naast Maarten ’t Hart bestaat de jury dit jaar uit voorzitter Jo Huizinga en de leden Kees ’t Hart, Joke Linders en Martin Ros. De prijs dient als stimulans voor de wording van literair talent en is onder meer toegekend aan A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Paul Verhuyck, Ilja Leonard Pfeijffer, Arnon Grunberg, Christiaan Weijts en Anne-Gine Goemans.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein