Arkprijs van het Vrije Woord voor David Van Reybrouck

Gepubliceerd: 20-02-2008

Christine D’Haen met Gedichten en Hugo Claus met De Metsiers waren in 1951 en 1952 de eerste winnaars van de Arkprijs van het Vrije Woord. Die prijs was in 1951 ingesteld door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift om personen en instellingen te eren die streden voor het vrije woord en tegen de ideologische beperkingen die daaraan werden opgelegd. Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden. De namen van de winnaars worden gegrift in de Ark, een zilveren schrijn die wordt bewaard in het AMVC Letterenhuis.

De 58ste naam daarop wordt die van David Van Reybrouck. De prijs wordt hem op woensdag 30 april in Galerie De Zwarte Panter uitgereikt. Hij wordt in het bijzonder bekroond voor zijn theatermonoloog Missie, het verhaal van een oude missionaris. ‘Met overgave kiezen,’ dat heeft Van Reybrouck altijd gedaan, aldus de jury die onder de indruk is van zijn veelzijdige, rechtlijnige en originele aanpak in de hedendaagse discussies op ethisch-maatschappelijk en wetenschappelijk vlak.

David Van Reybrouck is archeoloog en kunsthistoricus en tevens (toneel)schrijver, dichter en opiniemaker. In zijn columns neemt hij stelling tegen de oprukkende pseudowetenschappen, zoals het creationisme. Eerder werd hij bekroond met de Vlaamse Debuutprijs voor De plaag en met de Taalunie Toneelschrijfprijs voor die Siel van die mier.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein