Arthur Japin auteur Boekenweekgeschenk 2006

Gepubliceerd: 04-04-2005

Arthur Japin zal het Boekenweekgeschenk 2006 schrijven. Het motto van de 71ste Boekenweek die wordt gehouden van woensdag 15 tot en met zaterdag 25 maart 2006, is BOEM Paukeslag. Schrijvers en muziek.

Arthur Japin (Haarlem, 1956) debuteerde in 1996 met Magonische verhalen. In 1997 volgde de roman De zwarte met het witte hart, het levensverhaal van twee Afrikaanse prinsjes die als Hollanders werden opgevoed in het 19de-eeuwse Nederland. Hij deed hiervoor gedurende tien jaar onderzoek in onder meer Afrika en Indonesië. In 1998 verscheen de verhalenbundel De vierde wand, in 2002 gevolgd door De droom van de leeuw (2002), een roman over liefde en verbeelding. Het jaar daarop (2003) werd de roman Een schitterend gebrek uitgebracht. Die werd zowel bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2004 als met de Inktaap 2005, de publieksprijs van Vlaamse en Nederlandse jongeren.

Japin studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de UvA en studeerde in 1982 af aan de Theaterschool Amsterdam. Hij schreef tevens scenario’s, hoorspelen, liedteksten en toneelstukken. Zijn werk wordt in zestien landen uitgegeven. Ook speelde hij rollen bij onder meer Toneelgroep Centrum en de Theaterunie en zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera. Voor de opera naar De zwarte met het witte hart schreef hij het libretto (première in 2007).

Het motto BOEM Paukeslag is ontleend aan het gelijknamige gedicht van Paul van Ostaijen. Het onderwerp schrijvers en muziek zal vanuit twee perspectieven worden belicht: vanuit de band die schrijvers met muziek hebben én vanuit boeken met muziek als onderwerp. Onder deze laatste categorie vallen zowel romans en biografieën als gebundelde songteksten en fotoboeken. De CPNB geeft als voorbeelden de biografie Wagner : de buikspreker van God van Martin van Amerongen, de romans Kreutzersonate van Margriet de Moor en De laatste dichters van Christine Otten (over de rapscene in de VS, genomineerd voor de Libris Prijs 2005), Kronieken van Bob Dylan, de bundels Help! The Beatles van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes en Laat me niet alleen van Jacques Brel en het fotoboek U2 van Anton Corbijn.