Arthur Japin wint de Inktaap

Gepubliceerd: 17-03-2005

Vandaag is voor de vierde keer de Inktaap uitgereikt, de prijs waarvan de winnaar wordt gekozen door 1500 scholieren uit Nederland en Vlaanderen. Genomineerd worden in de regel de winnende boeken van de Gouden Uil, de Libris Literatuur Prijs en de AKO-Literatuurprijs. Dit jaar is de winnaar van deze laatste prijs (Multatuli : leven en werk van Eduard Douwes Dekker van Dik van der Meulen) gepasseerd, vanwege het non-fictiekarakter maar ook omdat de organisatie het belangrijk vond dat er minstens één Vlaams boek genomineerd zou zijn. Dat werd Zij kwamen uit het Oosten van Chris de Stoop, de winnaar van de Gouden Uil Publieksprijs. De andere genomineerden waren Arthur Japin met Een schitterend gebrek en Hafid Bouazza met Paravion, de winnende boeken van respectievelijk de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil.

De prijs is uitgereikt in de Doelen in Rotterdam, waar de negende editie van de Dag van de Literatuur werd gehouden. Voor wie er enige van de discussies met de scholieren over de boeken meemaakte, was het al snel duidelijk dat de prijs Arthur Japin niet kon ontgaan. ‘Ik heb intens van dit boek genoten, het is prachtig! Ik kon me heel goed inleven, het was alsof ik in het boek werd gezogen en het verhaal zelf beleefde. Vooral de sfeer als het leven op Pasiano beschreven wordt voelt heel magisch en feeëriek aan, maar de “sprookjeswereld” wordt dan wel spijtig genoeg doorbroken door de harde realiteit. Je voelt het lijden en het verdriet van Lucia en je beleeft de liefde tussen Giacomo en Lucia,’ schreef Febe op het forum van de Inktaap. Japin kreeg het fraaie plastiek met de afbeelding van het fabeldier uit handen van Marc Verstappen van Villanella, samen met de Stichting BulkBoek de organisator van de prijs.

Ook werden dertien prijzen (boeken en boekenpakketten) uitgereikt aan de scholieren die de beste verantwoording van hun keuze hadden opgesteld. Opmerkelijk genoeg gingen die zonder uitzondering naar jongeren uit Vlaanderen. Verstappen riep de Nederlandse scholieren in de zaal dan ook op in de toekomst beter hun best te doen. Anders kan de beoogde wisselwerking tussen Nederlandse en Vlaamse scholieren bij het jureren nooit worden gerealiseerd. Met 74 deelnemende scholen tegenover 40 uit Nederland lijkt de animo voor de prijs in Vlaanderen ook groter.