Arthur Japin wint Boek-delenprijs

Gepubliceerd: 07-11-2009

Voor de tweede keer heeft Arthur Japin met De overgave een door de lezers zelf toegekende prijs gewonnen. Werd de roman in 2008 bekroond met de NS Publieksprijs, nu is hij de winnaar van de Boek-delenprijs, de literaire prijs die leeskringen toekennen aan het boek dat hen de meest inspirerende discussiebijeenkomst heeft opgeleverd. De prijs is vanavond tijdens het Lezersfeest in Rotterdam aan Japin uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 2.000 euro verbonden.

Oorlogsbuit
In De overgave wordt in het Texas van 1836 het fort van de familie van ‘Granny’ Parker overvallen door Comanches, in de boeken van Karl May al een erg oorlogszuchtige indianenstam waartegen Winnetou en Old Shatterhand het moesten opnemen. Zelf aan de grond gespietst, overleeft Granny toch, maar is er getuige van hoe een aantal van haar familieleden wordt gedood en hoe anderen, onder wie haar geliefde kleindochter Cynthia Ann, als oorlogsbuit worden meegevoerd. Als die jaren later weer opduikt, is zij een indiaanse geworden die niet meer kan aarden bij haar blanke familie.

Vergeving?
Veertig jaar na de overval komt Quanah, zoon van Cynthia Ann, bij Granny op bezoek. Als leider van de Comanches gaat hij zich overgeven om zijn volk daarna naar het reservaat te leiden. Zou zij ondanks alles tot vergeving in staat zijn? Die vraag stond voor Japin centraal bij het schrijven van deze op historische feiten gebaseerde roman. Hij werd daartoe geïnspireerd toen hij op een reis door Amerika in een dorpje het standbeeld van Quanah Parker zag. In Zoals dat gaat met wonderen : dagboeken 2000-2007 noteerde hij hoe hij toen al meteen de opzet voor een opera schreef.

Dertig procent
De Boek-delenprijs is een gezamenlijk initiatief van het tijdschrift Boek-delen en het Lezersfeest in Rotterdam, in Vlaanderen ondersteund door het steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra LOCUS. In de periode april tot en met september konden leesclubs stemmen op hun favoriete boek van het leesclubseizoen 2008-2009. Circa dertig procent van de stemmen werd uitgebracht op de roman van Japin. Tot de favoriete titels hoorden ook De wandelaar van Adriaan van Dis, Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier en Bruidsvlucht van Marieke van der Pol.

Vierde editie
De prijs is dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. In 2006 werd die gewonnen door Khaled Hosseini met De vliegeraar, in 2007 werd De engelenmaker van Stefan Brijs bekroond en vorig jaar Boven is het stil van Gerbrand Bakker. Discussietips voor leeskringen bij De overgave zijn te vinden in de boekenlijst op www.leeskringen.nl.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein