Arthur Japin wint Libris Literatuur Prijs

Gepubliceerd: 28-04-2004

Na de kabeljauwrugfilet met verse laurier, gestoofde venkel en olijven beklommen niet de heren Van Muiswinkel en Van Vleuten het podium in het Amstel Hotel voor hun entr’acte, maar kondigde Paul Kleijngeld, voorzitter van het bestuur van de Stichting Literatuur Prijs, aan dat Ronald Plasterk de uitslag van de Libris Literatuur Prijs 2004 bekend zou maken. Dat was anderhalf uur eerder dan voorzien. ‘U bent de enige in Nederland die de uitslag nog niet kent,’ grapte de juryvoorzitter.

De naam van de winnaar zong al eerder rond door een artikel in Het Parool. Daarin werd naar aanleiding van een column van A.F.Th. in Propria Cures gesuggereerd dat Arie van den Berg als jurylid zijn mond voorbij zou hebben gepraat en de winnaar zou hebben onthuld. Wat deze in het Amstel Hotel overigens ten stelligste ontkende. Op de dag van de uitreiking zelf kraakte het radioprogramma TROS Radio Online de website waar de pers vanaf half elf alle informatie zou vinden en speelde het juryrapport door aan het ANP. Via SMS’jes begon tot de gasten in de zaal door te dringen dat de buitenwereld al op de hoogte was. De tournedos met gegrilde aubergine en tomatentapenade was daarna niet meer de culinaire prikkeling die de samenstellers van het menu in gedachten hebben gehad. Daarvoor was de voortijdige bekendmaking te veel een anticlimax, al kon iedereen zich vinden in de bekroning van Een schitterend gebrek van Arthur Japin. ‘Get a life,’ hield deze de hackers voor. Onbedoeld zouden ze echter voor nog meer publiciteit hebben gezorgd.

Daarna maakten Van Muiswinkel en Van Vleuten alsnog de gang naar het podium, voor de gelegenheid als het duo ‘Mosterd na de maaltijd’. Zij zorgden weer voor enige vrolijkheid en kregen tot slot het gezelschap muisstil toen Van Muiswinkel niet zonder humor maar vooral met veel respect een breekbare Gerard Reve neerzette.

Naast de bekroonde roman van Japin nomineerde de jury (bestaande uit voorzitter Ronald Plasterk en de leden Abdelkader Benali, Arie van den Berg, Margot Dijkgraaf en Erik Spinoy) ook Blauwbaards ontwaken van H.C. ten Berge, Buiten is het maandag van Bernlef, Gran café Boulevard van Tomas Lieske, Toen kwam moeder met een mes van Nicolien Mizee en Maïsroest van Rashid Novaire. Bij elkaar zes romans waarin de auteurs ons volgens de jury op virtuoze, eigen wijze, gedreven en met grote overtuigingskracht een wereld voorspiegelen waarin bijna alles mogelijk lijkt. Op de beslissende jurybijeenkomst bleek dat de jury met overgrote meerderheid koos voor één boek, het boek dat ‘het meeste met onze harten en geesten in overeenstemming’ was, een roman ‘die laat zien wat de spanningen zijn tussen man en vrouw; tussen rede en gevoel; tussen vrijheid en verborgenheid; een roman die haat en liefde in perspectief zet; die een verrassende ontknoping kent en bovendien geschreven is in een heldere, soepele taal’.

Meer over Een schitterend gebrek en wat de jury daarover nog meer te melden heeft in de LiTTerair-tekst van 28 april.