Arthur Japin wint Luisterboek Award

Gepubliceerd: 22-04-2013

In de uitzending van Kunststof op Radio 1 is vanavond de Luisterboek Award 2013 voor de beste voorlezer uitgereikt. Die ging naar Arthur Japin voor Maar buiten is het feest, een uitgave van Rubinstein waarop hij zelf zijn roman voorleest. ‘Hij ís zijn boek, met alle hartstocht en tederheid die een microfoon kan opnemen. Japin kleurt zijn personages zoals alleen de schrijver zelf dat mag en kan’, aldus juryvoorzitter Vincent Bijlo in de uitzending.

Van tien naar drie
Daarin werd de shortlist van tien luisterboeken eerst teruggebracht tot de drie die favoriet waren bij de ruim zesduizend mensen die hun stem hadden uitgebracht. Op de tweede plaats eindigde Hier komt de poëzie van Ramsey Nasr. De voormalige Dichter des Vaderlands heeft zijn persoonlijke keuze uit acht eeuwen poezie ingesproken op zeven cd’s. De 350 gedichten, van Hendrik van Veldeke tot Remco Campert, heeft hij naargelang de inhoud nu eens plechtstatig en deftig en dan weer intiem en teder voorgedragen. De derde plaats was voor Job Cohen die Reizen zonder John van Geert Mak insprak. Hij deed dat meteen nadat het boek was verschenen, zodat hij het niet vooraf heeft gelezen, zoals hij in Kunststof vertelde.

Stiltes laten horen
Arthur Japin die zichzelf geen acteur meer noemt maar een schrijver, vindt het fijn zelf zijn boeken te kunnen inspreken. Schrijven heeft voor hem alles met muzikaliteit te maken. Als voorlezer kun je de muzikaliteit van de inwendige stem die al schrijvend ontstaat, ook laten horen. Wat je bovendien als schrijver niet kunt en als voorlezer wel, is de stiltes laten horen.

Electrifying Berlijn
De uitreiking van de Luisterboek Award is de start van de Week van het Luisterboek. Het Luistergeschenk is dit keer geschreven en gelezen door Leo Blokhuis. In Electrifying Berlijn vertelt hij over Berlijn als het muzikale en culturele centrum vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw, met onder meer Die Dreigroschenoper van Kurt Weill en Bertolt Brecht, de experimentele muziek van de Krautrock in de jaren zestig en zeventig tot David Bowie’s onlangs uitgebrachte single ‘Where are we now’, waarin hij terugkijkt op zijn Berlijnse periode ten tijde van Low en Heroes. Zijn hoorcollege wordt vanaf vandaag t/m zondag 28 april bij aankoop van minimaal 9,95 euro aan (luister)boeken door de (web)boekwinkel cadeau gedaan aan haar klanten. De openbare bibliotheken geven het Luistergeschenk cadeau aan nieuwe leden.

Eerdere winnaars
De Luisterboek Award werd vandaag voor de zevende keer uitgereikt. De eerdere winnaars waren Remco Campert met zijn roman Het satijnen hart (2007), Carice van Houten met Het Achterhuis van Anne Frank (2008), Jeroen Willems met een verkorte versie van Extreem luid & ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer (2009), P.F. Thomése met zijn roman J. Kessels : the novel (2010), Gijs Scholten van Aschat met De tuinen van Dorr van Paul Biegel (2011) en onder meer Pierre Bokma en Tjitske Reidinga met de radiomusical Heerlijk duurt het langst naar Annie M.G. Schmidt (2012).

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein