Bernlef auteur Boekenweekgeschenk 2008

Gepubliceerd: 17-04-2007

Op verzoek van de Stichting CPNB schrijft Bernlef het Boekenweekgeschenk 2008. Het onderwerp van deze 73ste editie is ouderdom. De Boekenweek 2008 heeft als motto Van Oude Menschen… : De derde leeftijd en de letteren en vindt plaats van woensdag 12 tot en met zaterdag 22 maart.

Bernlef, pseudoniem van Hendrik Jan Marsman (Sint Pancras, 1937), debuteerde in 1960 als dichter en schrijver met respectievelijk Kokkels en Stenen spoelen. Zijn romans, novellen, verhalen, essays, poëzie en toneelstukken zijn veelvuldig bekroond. Zo ontving hij in 1994 voor zijn gehele oeuvre de P.C. Hooftprijs en won hij in 1987 de eerste editie van de AKO-Literatuurprijs met Publiek geheim. Zijn bekendste werk is Hersenschimmen uit 1984. Bij de verkiezing dit jaar van het beste Nederlandstalige boek aller tijden, georganiseerd door NPS en NRC Handelsblad, eindigde het boek op de vierde plaats.

Het onderwerp van de Boekenweek 2008 – ouderdom – is in de literatuur een thema van alle tijden. Recente titels hierover zijn geschreven door onder anderen Bernlef (Op slot), Remco Campert (Het satijnen hart), Philip Roth (Alleman) en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez (Herinnering aan mijn droeve hoeren). Over het onderwerp is ook veel non-fictie verschenen, zoals Ik heb Alzheimer : het verhaal van mijn vader van Stella Braam, Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt van Douwe Draaisma en het met de NS Publieksprijs 2001 bekroonde boek Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer.

De verwoording in het motto, Van oude menschen… De derde leeftijd en de letteren, is ontleend aan de in 1906 verschenen roman Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan… van Louis Couperus. De schrijver laat hierin een vrouw terugblikken op haar leven. Met de aanduiding ‘derde leeftijd’ gaat het – aldus Van Dale – om een ‘oudere levensperiode, vanaf ongeveer 60 jaar’.

Bron: persbericht CPNB

Delen
Koppelingen
Personen