Bob den Uyl Prijs naar P.F. Thomése

Gepubliceerd: 03-06-2012

Op het VPRO Boeken Festival in de Nes theaters in Amsterdam is de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt aan P.F. Thomése voor Grillroom Jeruzalem, een uitgave van Contact. De prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek van het afgelopen kalenderjaar, in het leven geroepen door de VPRO Gids en in 2012 toe aan de negende editie, bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro. De jury, onder voorzitterschap van PVDA-politicus Frans Timmermans, prees de winnaar om zijn scherpe pen die hij zonder genade gebruikt.

Dichtst beschreven stukje aarde
Eind 2010 reisde Thomése op uitnodiging van een hulporganisatie met een schrijversdelegatie, verder bestaande uit Rosita Steenbeek, Jan Siebelink en Antoine Bodar, door Israël en de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Grillroom Jeruzalem is zijn satirische verslag van deze reis naar het ‘dichtst beschreven stukje aarde’.

Invoelbaar
‘De weigering platgetreden paden te bewandelen, het gebruik van ironie, waardoor wat pijnlijk is extra pijnlijk wordt, de keuze om humor ook toe te laten in tragische situaties, de wisselwerking tussen grote afstandelijkheid en directe betrokkenheid; dit alles maakt Grillroom Jeruzalem tot een boek dat de tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-israëlisch conflict tastbaarder, meer invoelbaar maakt dan de meeste puur journalistieke reportages. Een mooi bewijs van de stelling dat goede literatuur de waarheid liegt,’ aldus de jury die verder bestond uit Hassnae Bouazza, Petra Stienen en Pieter-Bas van Wiechen.

Zes nominaties
Voor de prijs waren bijna zestig boeken ingezonden, waarvan er eerder zes werden genomineerd. Naast het winnende boek waren dat Het verdronken land van Detlev van Heest, Vroeg of laat komt het goed van Otto Holzhaus, Macbeth heeft echt geleefd van Pieter Steinz, Dream City van Anoek Steketee en Eefje Blankevoort en Duivelsmuziek van Leendert van der Valk. Vorig jaar ging de prijs naar Cees Nooteboom voor zijn boek Scheepsjournaal.

Boeken
Na de uitreiking van de prijs werd een speciale aflevering van het programma Boeken opgenomen, waarin Wim Brands met de winnaar in gesprek ging. Deze aflevering is vandaag vanaf 10.25 uur te zien op Nederland 1.

Tekst en copyright: Jef van Gool