Bob den Uyl Prijs voor Jannie Regnerus

Gepubliceerd: 21-04-2007

Uit een longlist van zestien titels koos de jury van de Bob den Uyl Prijs 2007 (voorzitter Maarten van Rossem en de leden Hans Bouman en Renée Postma) eerder vier nominaties. Gisteren is bekendgemaakt dat zij de prijs, 5000 euro en een plastiek van Berenice Witsen Elias, heeft toegekend aan Jannie Regnerus voor het boek Het geluid van vallende sneeuw, een uitgave van Wereldbibliotheek.

De in 1971 geboren kunstenares schrijft daarin over het jaar dat ze studeerde aan de kunstacademie in Kitakyushu, een afgelegen Japanse provinciestad. Haar verwondering over de gecompliceerde en vaak zo tegenstrijdige Japanse samenleving en cultuurbeleving en de aandacht voor details die ook haar werk kenmerkt, bepalen de toon en de sfeer van deze bijzondere Herinnering aan Japan, zoals de ondertitel luidt.

Het was de vierde keer dat de jaarlijkse prijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek werd uitgereikt. De eerdere winnaars waren Rudi Rotthier met De koranroute, Renée Postma met Midden-Europa achter de schermen en Bart Rijs met Het hemels vaderland.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein