Boekenweek 2004 in het teken van Frankrijk. Thomas Rosenboom schrijft Boekenweekgeschenk

Gepubliceerd: 26-03-2003

Frankrijk wordt het thema van de Boekenweek 2004. De Stichting CPNB, organisator van de Boekenweek, maakte dit in Parijs bekend op de laatste dag van de Salon du Livre. Nederland was dit jaar, samen met Vlaanderen, gastland op de belangrijkste boekenbeurs in het Franse taalgebied. Tijdens de 69e editie van de Boekenweek gaan Franse auteurs op tournee door Nederland. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de grote invloed van Frankrijk op de Nederlandse literatuur. De Boekenweek 2004 vindt plaats van 10 tot en met 20 maart en heeft als motto Gare du Nord : Ontmoetingen met Frankrijk. Het motto verwijst naar het station in Parijs, eind- en vertrekpunt van de treinen richting Nederland. Remco Campert zei over deze plek ooit in een interview: “Zodra ik het Gare du Nord uít loop, heb ik zin om te schrijven.”

De moderne Franstalige literatuur weerspiegelt, analyseert en bekritiseert op een originele en veelvormige manier wat er zich in de westerse samenleving afspeelt. Zo fileert Michel Houellebecq in zijn romans op niet mis te verstane wijze de huidige welvaartsmaatschappij. Opvallend is ook de brede stroom auteurs die weliswaar schrijven in de Franse taal, maar afkomstig zijn uit een andere cultuur, waaronder Afrikaans, Canadees, Caraïbisch en Aziatisch. Tijdens de Boekenweek richt de aandacht zich ook op non-fictie en de in Frankrijk rijke cultuur van het stripalbum voor volwassenen. De tournee van Franse auteurs wordt georganiseerd door Maison Descartes in Amsterdam.

Frankrijk en onze letteren zijn nauw met elkaar verweven. De moderne Nederlandse literatuur beleefde daar een wedergeboorte. Remco Campert, Rudy Kousbroek, Lucebert en vele anderen konden hun nieuwe vormen vrij ontwikkelen in het Parijs van de jaren vijftig. Een groot aantal auteurs woonde in de afgelopen decennia in Frankrijk, zoals Hella S. Haasse, Annie M.G. Schmidt en Gerard Reve. Talloos zijn de Nederlandse romans waarin het land nadrukkelijk aanwezig is: Het land van herkomst van E. du Perron, Philip en de anderen van Cees Nooteboom, Mijn naam is Garrigue van Henk Romijn Meijer, De renner van Tim Krabbé en Au pair van W.F. Hermans zijn daar voorbeelden van.

Het Boekenweekgeschenk 2004 wordt geschreven door Thomas Rosenboom. De in 1956 in Doetinchem geboren Rosenboom debuteerde in 1983 en schreef tot nu toe zes boeken. Voor Gewassen vlees ontving hij in 1995 de Libris Literatuur Prijs. In 2000 ontving hij de prijs opnieuw, nu voor Publieke werken. In februari 2003 verscheen zijn tot nu toe laatste roman, De nieuwe man. Het was in de Boekenweek 2003 de best verkopende Nederlandse titel. Zijn boeken worden uitgegeven door Querido, Amsterdam.

Bron: Persbericht CPNB.