Carolina Trujillo wint BNG Nieuwe Literatuurprijs

Gepubliceerd: 06-02-2010

Met De terugkeer van Lupe Garcia heeft Carolina Trujillo de BNG Nieuwe Literatuurprijs gewonnen. De jury (voorzitter Peter Rehwinkel en de leden Eva Berghmans, Maarten Moll, Daniëlle Serdijn en Gert Jan de Vries) noemen de roman, een uitgave van Meulenhoff, een verhaal met een pointe over een milieu dat veel lezers onbekend is en dat met goed gedoseerde humor en wrange ernst is geschreven. ‘Het is een roman waarin diepe hartstocht door grote vakbekwaamheid in bedwang wordt gehouden. Een roman over de afrekening met een verleden, die de lezer hulpeloos en verscheurd achterlaat.’

In de roman is Lupe Garcia ten tijde van het militaire bewind in Uruguay met haar moeder naar Nederland gevlucht. Haar vader is na een lange gevangenisstraf overleden. Het plan om in haar geboorteland een documentaire te maken over de strijd van haar ouders dreigt uit te lopen op een wraakoefening tegen de generaals die verantwoordelijk zijn voor hun lot. De roman was eerder genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2009.

De BNG Nieuwe Literatuurprijs, waaraan sinds 2008 een bedrag is verbonden van 15.000 euro, is bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van veertig jaar of jonger die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben maar ‘nog niet zijn doorgebroken’. Het is dus tevens een aanmoedigingsprijs. Het is een initiatief van het Cultuurfonds van de BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) dat tot doel heeft activiteiten te stimuleren op het gebied van kunst en cultuur die van betekenis zijn voor gemeenten en het gemeentelijk beleid.

De prijs is gisteren uitgereikt in Amsterdam. De andere genomineerde titels waren Ik begrijp de moordenaar van Mark Boog, Zo begint het van Jan van Mersbergen, Smet van Henk van Straten, Vissen redden van Annelies Verbeke en Verre vrienden van Robbert Welagen.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein (Nijgh & Van Ditmar)