Charlotte Köhler Stipendium voor Bart Meuleman

Gepubliceerd: 22-07-2004

Het Charlotte Köhler Stipendium is een jaarlijks stipendium, ingesteld in 1987, ter aanmoediging van een beginnend auteur in een telkens wisselende literaire discipline. Het Stipendium van dit jaar, bestemd voor poëzie, is toegekend aan de Vlaamse dichter Bart Meuleman voor Hulp, een uitgave van Querido.

Peter de Boer noemde Hulp in zijn recensie in Trouw een bundel uit de postmoderne stal, met weinig of geen verbanden met de realiteit van alledag en sterk geconcentreerd op de eigen taligheid. ‘Deze gedichten vragen van de lezer geen reconstructie maar constructie. Geheel in de lijn van de heersende opvattingen moet de lezer het gedicht als het ware zelf nog maar eventjes schrijven.’ Jos Joosten typeerde Hulp in De Standaard als een bundel die zekerheden ongewis maakt: zekerheden over het eigen lichaam, over de eigen geest en de eigen omgeving. Het is een bundel waar je ongemakkelijk van wordt, ‘en dat is in dit geval als compliment bedoeld’. Ook de jury van het Stipendium stelt dat de dichter zelfwerkzaamheid van de lezer vraagt en geen inleving. ‘Dit is poëzie die snijdt en slaat.’

De in 1965 geboren Bart Meuleman publiceerde eerder de dichtbundel Kleine criminaliteit (1997). Naast gedichten schrijft hij essays en toneelwerk en samen met Paul Verrept kinderboeken rond Mijnheertje Kokhals. Hij leverde ook bijdragen aan de Encyclopedie van fictieve kunstenaars (2000) van Nijgh & Van Ditmar.

Het Stipendium, waaraan een bedrag van 7.000 euro is verbonden, wordt op 6 november in Amsterdam aan hem uitgereikt. Het is vernoemd naar de in 1977 overleden actrice Charlotte Köhler. Zij liet de helft van haar vermogen na ter aanmoediging van veelbelovende jonge kunstenaars. Haar nalatenschap wordt beheerd door de Vereniging van Letterkundigen. De Stichting kent eenmaal in de vijf jaar ook de Charlotte Köhler-prijs voor Literatuur toe, met een prijzengeld van 18.000 euro. De editie van vorig jaar, bestemd voor toneelwerk, ging naar Rob de Graaf voor Neanderdal.

Delen
Koppelingen
Personen
Boeken