Constantijn Huygens-prijs voor A.F.Th. van der Heijden

Gepubliceerd: 28-11-2011

De Jan Campert-Stichting, die al meer dan zestig jaar de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag toekent, heeft voor 2011 vier schrijvers en een organisatie bekroond. De bekendmaking daarvan vond vanavond plaats in het programma Kunststof op Radio 1. De feestelijke prijsuitreiking is op zondagmiddag 22 januari 2012 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De prijzen worden uitgereikt door de Haagse wethouder van Cultuur, Marjolein de Jong.

Constantijn Huygens-prijs
De belangrijkste prijs, de Constantijn Huygens-prijs ter bekroning van een oeuvre, gaat naar A. F.Th. van der Heijden (1951). In 33 jaar schrijverschap is hij er als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien. In zijn romans en verhalen kan alles literatuur worden. Of het nu gaat om beroemde misdaadgeschiedenissen, krakersrellen, voetbalvandalen of om zijn persoonlijk leven, steeds slaagt Van der Heijden erin om het menselijk bestaan met een scherp oog voor het morele en het tragische te herscheppen als een groots kunstwerk.

Jan Campert-prijs
Erik Spinoy (1960) valt voor zijn bundel Dode kamer de Jan Campert-prijs toe. Erik Spinoy schreef een bundel die één experiment is met waarnemingen, van zintuigelijke exotische ervaringen tot het afgesneden zijn van de wereld in een echo-loze dode kamer. Met Dode kamer heeft Spinoy fascinerende gedichten geschreven, waarin de lezer zich beweegt tussen flitsen van herkenning en vervreemding.

F. Bordewijk-prijs
Aan Gustaaf Peek (1975) is voor zijn roman Ik was Amerika de F. Bordewijk-prijs toegekend. Met Ik was Amerika dompelt hij zijn lezers onder in een deelaspect van de Tweede Wereldoorlog dat voor de Nederlandse literatuur volkomen nieuw is: krijgsgevangenkampen voor Duitsers in de VS. De jury heeft de roman als bijzonder filmisch ervaren en is onder de indruk van de wijze waarop Peek levensverhalen van uiteenlopende figuren met elkaar heeft verstrengeld in een overtuigende vorm. De roman ademt de sfeer van een Amerikaanse road movie: panoramische weidsheid en scenische intimiteit wisselen elkaar af.

Nienke van Hichtum-prijs
Bovengenoemde prijzen worden jaarlijks toegekend. Benny Lindelauf (1964) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur voor De hemel van Heivisj, een overrompelend gelaagd boek dat zich niet onder één noemer laat vangen. Het is een streekroman, een oorlogsverhaal, een coming-of-age-boek en een magisch-realistische roman in één. Lindelauf houdt de compositie kordaat in de hand. De kleurrijke personages en de bijzondere setting zijn springlevend en verbluffend authentiek.

G.H. ’s Gravesande-prijs
De driejaarlijkse G.H. ’s Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten gaat naar Stichting Perdu. Deze in Amsterdam gevestigde literaire stichting die een nationale uitstraling heeft, presenteert in een intiem theater eigenzinnige programma’s die gekenmerkt worden door een hoge kwaliteit en een internationale blik op ontwikkelingen in de literatuur. Het werk van Perdu getuigt van een liefde voor literatuur (met name voor poëzie) die zich niets gelegen laat liggen aan de waan van de dag.

Jury
Van de jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts maakten Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen en Lut Missinne deel uit. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De andere prijzen bedragen 5.000 euro.

Bron: persbericht Jan Campert-Stichting