Constantijn Huygens-prijs voor Toon Tellegen

Gepubliceerd: 13-09-2007

Na de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur in 1997 heeft Toon Tellegen nu een tweede oeuvreprijs gewonnen. Zijn gehele oeuvre is bekroond met de Constantijn Huygens-prijs 2007, zo heeft de Jan Campert Stichting gisteren bekendgemaakt. De jury bestaat uit het bestuur van de Stichting: Anton Korteweg (voorzitter), Yra van Dijk, Hans Groenewegen, Koen Hilberdink, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen en Lut Misinne.

Als dichter debuteerde Tellegen in 1980 met De zin van een liguster. In de jaren tachtig publiceerde hij nog zes bundels. Veel van zijn gedichten lijken vertellingen in vrije versvorm, compleet met een plot, personages en veel dialoog. Ze kenmerken zich door een absurde humor en laconieke stijl. Die verhullen niet de diepe ernst die erachter schuilgaat.

In Gedichten 1977-1999 werden dertien eerdere bundels samengebracht. Daarna zijn nog vijf bundels verschenen, waaronder ...m n o p q... (2005). Geïnspireerd door zijn bijdrage aan het project Stad van letters in het kader van Antwerpen Wereldboekenstad 2004, speelt hij daarin in 26 gedichten met de letters van het alfabet, soms dartel, soms weemoedig en diepzinnig. Aan het slot kan hij geen letter meer zien, maar de z van zuiver, zinderend en zoen doet hem toch opnieuw uitzien naar de a. De Jan Campert Stichting noemt hem een dichter van heldere, speelse en melancholische poëzie.

De F. Bordewijk-prijs voor verhalend proza heeft zij toegekend aan Marcel Möring voor Dis, ‘een adembenemende en hallucinerende roman over een joodse overlever tegen de infernale achtergrond van een TT-nacht in Assen’. De Jan Campert-prijs voor poëzie gaat naar Dirk Van Bastelaere voor De voorbode van iets groots, een bundel waarin ‘alles kan en mag, en dat op een onvoorspelbare manier’. De tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs is voor Margriet Heymans voor Diep in het bos van Nergena, ‘een leeftijdloos literair pareltje door de combinatie van een ingehouden vertelstijl, onderhuidse emoties en prachtige tekeningen’.

De winnaar van de Constantijn Huygens-prijs ontvangt een bedrag van 10.000 euro, de winnaars van de andere prijzen van 5.000 euro. De uitreiking vindt plaats op 9 maart 2008 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag tijdens het literaire festival Het Voorwoord.

Meer over het werk van Toon Tellegen in LiTTerair (pagina 433) van 13 september 2007

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Delen
Koppelingen
Personen