De kleuren van helmgras en zand

Gepubliceerd: 17-03-2008

Drie jaar geleden werd Monique van de Ven gevraagd het programma van het Boekenbal te presenteren. Als schrijver van het Boekenweekgeschenk Zomerhitte was Jan Wolkers er de hoofdgast. Toen zij de novelle las, wist ze meteen dat ze die wilde verfilmen. ‘Alle elementen uit zijn rijke oeuvre keren erin terug: liefde en dood, kunst en religie, natuur, noodlot en geweld. Een verhaal vol suspense en intrige, in exuberante stijl.’ De perfecte ingrediënten voor een film die zowel een romantische love story als een adembenemende thriller kan zijn. De thrillerelementen zijn door scenarist Edwin de Vries voor de film wat extra aangezet.

Uit de la
Vandaag gaat de film met Sophie Hilbrandt en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen in het Tuchinsky Theater in Amsterdam in première. Woensdag wordt die première nog eens overgedaan, dan in Cinema Texel, die na een paar maanden van verbouwing wordt heropend. De film is vorige zomer opgenomen op Texel, waar Wolkers sinds 1980 woonde en waar hij Zomerhitte heeft geschreven. Dat zou hij al hebben gedaan toen hij er nog maar net woonde. Omwille van de beperkte omvang zou het verhaal lange tijd in de la zijn blijven liggen. ‘Het boekenweekgeschenk bleek het ideale moment om dit prachtige kleinood te publiceren,’ zo is in de prospectus van de film te lezen.

De zomer van onze dromen
Het Waddeneiland waar de mannelijke hoofdpersoon in de novelle Zomerhitte al twintig jaar elke lente en elke herfst komt, is niet Texel maar een eiland dat ernaar is gemodelleerd. Als fotograaf kan hij uitstekend observeren en heeft hij een scherp oog ontwikkeld, niet alleen voor de jonge vrouw die hij op een zomerse meimorgen op het naaktstrand door zijn lens observeert, maar ook voor de natuur. Die is tevens een belangrijk element in de film. ‘De stijl van de film zal gedicteerd worden door de schoonheid van onze Waddeneilanden,’ schreef Van de Ven in haar motivatie naar het Nederlands Film Fonds. ‘Daar is het licht anders, helderder, blinkender, schitterender dan op het vaste land. Zomerhitte moet zich afspelen tijdens de zomer van onze dromen, de prachtige Hollandse stranden, de blauwe luchten, de kleuren van helmgras en zand.’

Vijfde Wolkers-verfilming
Zomerhitte is het vijfde boek van Wolkers dat is verfilmd. Het eerste was Turks fruit, met Rutger Hauer en de negentienjarige Monique van de Ven in de hoofdrollen. Met inmiddels bijna 3,5 miljoen bezoekers is Turks fruit nog altijd de best bezochte Nederlandse film ooit. Daarna volgden Kort Amerikaans, Brandende liefde en Terug naar Oegstgeest. Zomerhitte is de eerste grote film die Monique van de Ven regisseert. Haar echtgenoot Edwin de Vries schreef eerder de scenario’s voor onder meer Left Luggage en The Discovery of Heaven. Sinds september 2003 is hij intendant van het Nederlands Fonds voor de Film.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Meer over de novelle Zomerhitte in LiTTerair van vandaag.