De Nobelprijs, Erik Vlaminck en Jan Siebelink in Knetterende Letteren

Gepubliceerd: 04-10-2011

Donderdag wordt de Nobelprijs voor letterkunde toegekend. Het is altijd een uitdagend spelletje om te voorspellen, nou ja om te gokken, aan wie de Zweedse Academie ditmaal de eer zal gunnen. En om te kijken hoe de ranglijst eruit ziet bij een Engels wedkantoor als Ladbrokes. Daar komen ook voor deze editie wederom de usual suspects voorbij.

Adonis
Helemaal bovenaan staat vandaag de Arabische dichter Adonis, al vele jaren goed voor de top 3, nu met 4/1. Hij wordt gevolgd door de Zweed Tomas Tranströmer (6/1), de Japanner Haruki Murakami (8/1) en de Hongaar Péter Nádas (10/1). Op 5 staat de eerste vrouwelijke auteur, de Algerijnse Assia Djebar (12/1). Zij wordt gevolgd door de Koreaan Ko Un (14/1), de Australiër Les Murray (16/1) en de Amerikaan Thomas Pynchon (18/1). Die gaat nu zijn landgenoot Philip Roth vooraf, die met 20/1 is gezakt naar een gedeelde negende plaats. Het zou helaas wel eens kunnen, zeker na de controverse rond de toekenning van de Man Booker International Prize, dat voor Roth het uitgelezen moment voorbij is.

Favoriet
Ook in de aflevering van Knetterende Letteren (de 32ste) die vanavond op Cultura wordt uitgezonden, wordt gespeculeerd wie dit jaar in december in Stockholm de prijs mag gaan ophalen. Criticus Elsbeth Etty, specialist als het gaat om de Nobelprijs en potentiële en controversiële winnaars, en boekverkoper Herm Pol zijn bereid hun favorieten te noemen.

Erik Vlaminck
Presentator Kenneth van Zijl interviewt voorts Erik Vlaminck, de auteur van onder meer de roman fleuve Het schismatieke schrijven en de roman Suikerspin, over zijn nieuwe roman Brandlucht. Een vrouw die is opgegroeid in het Canadese stadje Saint Thomas waar veel Vlaamse en Nederlandse migranten wonen, worstelt met haar identiteit. Kind van een Belgische vader en een Nederlandse moeder, is ze geen Belgische, geen Nederlandse, geen Canadese... Bovendien loopt het huwelijk van haar ouders spaak. Jaren later heeft ze problemen met haar eigen dochter als die ontdekt dat haar moeder en haar grootmoeder ieder hun eigen waarheid hebben over het verleden. De gevolgen daarvan kan ze niet voorkomen.

Jan Siebelink
In deze aflevering wordt begonnen met de nieuwe serie De Schrijfkamer, een gesprek op locatie met een schrijver over de rituelen bij het schrijven en de kamer waarin een roman, verhaal of gedicht tot stand komt. In zijn schrijfkamer werkt Jan Siebelink momenteel aan zijn nieuwe roman Oscar, maar hij heeft al twee manuscripten-in-wording klaarliggen. Na het succes van Knielen op een bed violen heeft hij overwogen te gaan verhuizen. In plaats daarvan heeft hij die werkkamer een facelift gegeven.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein