Dieren centraal in Kinderboekenweek 2006

Gepubliceerd: 07-11-2005

De leeuw is los! - Boeken over dieren is het motto van de 52ste Kinderboekenweek, die plaatsvindt van woensdag 4 oktober (Werelddierendag) tot en met zaterdag 14 oktober 2006. De schrijfster Bibi Dumon Tak, bekend van het boek Camera loopt… actie!, schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2006. Dat wordt een non-fictieboek over dieren. Het motto De leeuw is los! is ontleend aan het gelijknamige gedicht van Annie M.G. Schmidt.

Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Haar debuut, Het koeienboek, werd in 2002 bekroond met een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport van toen: ‘Het boek is nergens schools maar kan aangemerkt worden als een schoolvoorbeeld van goede literaire non-fictie voor kinderen.’ Een tweede Zilveren Griffel volgde in 2004 voor het boek Camera loopt… actie!, over het maken van de film Polleke. Ook publiceerde zij de non-fictietitels Wat een circus! (2002) en Rundreis om de wereld (2005).

Met een thema als De leeuw is los! kan worden gekozen uit een rijke overvloed aan titels. Er is bijna geen dier te bedenken dat geen rol speelt in een kinderboek. Klassiekers als de Kikker-boeken van Max Velthuijs, de dierenverhalen van Toon Tellegen of boeken rondom de populaire tv-serie Zoop zijn er slechts enkele voorbeelden van. Nadrukkelijk zal ook de aandacht worden gevestigd op non-fictie, zoals informatieve boeken over dieren en hun leefomgeving of hun verzorging.