Drie nominaties voor Academica Literatuurprijs

Gepubliceerd: 08-05-2014

‘Dit filosofische sprookje is een ode aan de verbeelding en de droom als redmiddel.’ Aldus de vakjury van de Academica Literatuurprijs (voorzitter Casper Markesteijn en de leden Anna Luyten, Arjan Peters, Kees Snoek en Fabian Stolk) over Zeven pogingen om een geliefde te wekken van Ineke Riem, een uitgave van De Arbeiderspers die onlangs werd bekroond met de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en die nu is genomineerd voor de 19de editie van de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut.

Drie nominaties
Uit haar longlist met acht debuten nomineerde de jury verder ook Pels van Naomi Rebekka Boekwijt, een uitgave van De Arbeiderspers (‘In deze zeven verhalen gedragen mensen zich als dieren: reagerend op instinct.’) en De kermis van Gravezuid van Hannah van Wieringen, een uitgave van De Harmonie (‘Echt vrolijk is deze kermis niet, wel erg goed.’). In totaal waren ruim zeventig Nederlandse en Vlaamse fictiedebuten ingezonden voor de prijs.

Lezersjury
Nu de drie nominaties bekend zijn, zullen die worden gelezen en beoordeeld door kernjuryleden, leesgroepen en individuele lezers in Nederland en Vlaanderen. Het is deze ‘lezersjury’ die bepaalt wie uiteindelijk de Academica Literatuurprijs 2014, bestaande uit een bronzen award en cheque van 10.000 euro, zal winnen.

Eerdere winnaars
Recente winnaars van de debuutprijs waren Peter Buwalda met Bonita Avenue (2011), Erik Menkveld met Het grote zwijgen en Shira Keller (201) met M.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein