Drie nominaties voor Prinsjesboekenprijs

Gepubliceerd: 10-08-2015

De nominaties voor de Prinsjesboekenprijs 2015 zijn vandaag bekendgemaakt. De Prinsjesboekenprijs, de prijs voor het beste Nederlandse politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar, maakt deel uit van het Prinsjesfestival en wordt omstreeks Prinsjesdag uitgereikt. Hij is in 2013 ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. Voor de prijs komen alle non-fictieboeken over een Nederlands politiek onderwerp, verschenen tussen juli van het voorgaande en juli van het huidige jaar, in aanmerking.

Voor de editie van dit jaar werden 45 boeken ingezonden, waarvan de jury er drie heeft genomineerd:

El Rey : van jager tot prooi van Hans Goossen en Theo Sniekers (Media Groep Limburg), eerder dit jaar bekroond met de M.J. Brusseprijs
Journalistieke reportage over leven en werk van Jos van Rey, de Limburgse VVD-politicus die wordt beschuldigd van corruptie en malversaties.

Vrouw achter de troon van W.H. Weenink (Uitgeverij Boom)
Het leven van Marie Anne Tellegen (1893-1976) die een vooraanstaande rol had in de vrouwenbeweging, een leidende positie in het verzet en directeur was van het Kabinet der Koningin na de oorlog.

De slag om Srebrenica : de aanloop, de val, de naschok van Frank Westerman (De Bezige Bij)
Twintig jaar na de val van Srebrenica keert Frank Westerman, destijds correspondent voor de Volkskrant in Belgrado, terug naar de voormalige enclave waarin hij toen tweemaal wist door te dringen. In dit boek brengt hij zijn Balkan-werk bijeen, aangevuld met een actueel slotdeel, ‘De naschok’.

De eerdere winnaars
De Prinsjesboekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. In 2013 won Mathieu Segers de eerste Prinsjesboekenprijs met zijn boek Reis naar het continent : Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden. Vorig jaar ging de prijs naar Piet de Rooy voor Ons stipje op de waereldkaart : de politieke cultuur van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein