E. du Perronprijs 2008 voor Adriaan van Dis

Gepubliceerd: 08-01-2009

De 19e E. du Perronprijs is toegekend aan Adriaan van Dis. Hij ontvangt de prijs vanwege ‘zijn niet aflatende persoonlijke betrokkenheid bij het ideaal van een ruimhartige en open wereld, waarin de kool en de geit niet gespaard hoeven te worden’. De E. du Perronprijs is een initiatief van de Gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Hij wordt door Hugo Backx, wethouder van Cultuur van de Gemeente Tilburg, aan Van Dis uitgereikt tijdens het symposium ‘Vensters op de Canon. Heden en verleden in (jeugd)literatuur en musea’ aan de Universiteit van Tilburg op 14 januari.

De E. du Perronprijs is ingesteld ter bekroning van mensen of instellingen die zich door hun actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor wederzijds begrip en een goede verstandhouding van verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Voor de E. du Perronprijs 2008 waren er drie nominaties: Hülya Çiðdem, Adriaan van Dis en Nelleke Noordervliet.

Adriaan van Dis ontvangt de prijs voor zijn verhalenbundel Leeftocht : veertig jaar onderweg, een uitgave van Augustus, waarin hij de verhalen die hij de afgelopen decennia publiceerde in bundels en tijdschriften verzamelde, herschikte en deels herschreef. Uit het boek komt een fascinerend beeld naar voren van een auteur die een leven lang worstelt met de categorieën en maatstaven waarlangs wij ons leven meten en waaraan wij ons al dan niet aanpassen. Ras, nationaliteit, sekse, geaardheid, taal, gedragscodes verliezen hun eenduidigheid wanneer ze worden gedoopt in de inkt van Van Dis.

De jury bestond uit prof. dr. Sjaak Kroon (juryvoorzitter, UvT), drs. Geno Spoormans (secretaris, UvT), dr. Sander Bax (UvT), prof. dr. Herman Beck (UvT), drs. Wilbert van Herwijnen (voormalig wethouder cultuur gemeente Tilburg) en prof. dr. Kees Snoek (Sorbonne). Eerder werd de E. du Perronprijs uitgereikt aan Halil Gür (1986), Noni Lichtveld en Gerda Havertong (1988), de leesmethode Horizon (1989), Marion Bloem (1993), Max Velthuijs (1994), Hugo Pos (1995), Hafid Bouazza (1996), Anil Ramdas (1997), Karlijn Stoffels (1998), Heleen Volman (1999), Kader Abdolah (2000), Nilgün Yerli (2001), Fouad Laroui (2002), Carl Friedman (2003), Kees Beekmans (2004), Nicolaas Matsier (2005), de broers Karim en Hakim Traïdia (2006) en Guus Kuijer (2007).

Bron: persbericht Universiteit van Tilburg