Eerste provinciedichter aangesteld

Gepubliceerd: 04-02-2009

‘Heeft de Provincie Gelderland wel eens overwogen een provinciedichter aan te stellen? De Dichter van Gelderland zou in navolging van de inmiddels her en der aangestelde stadsdichters op provinciaal niveau veel kunnen doen voor de poëzie en de leesbevordering…’ Dat schreef Cees van der Pluijm op 6 maart 2005 in een e-mailbericht aan alle statenleden van de Provincie Gelderland en hij gaf daarbij aan wat zo’n provinciedichter zou kunnen doen, ook voor de dorpen en gemeenten die zelf geen dichter kunnen aanstellen.

De verantwoordelijke gedeputeerde zag echter geen reden om werk te maken van een provinciedichter en de ambtenaren vonden evenmin dat het prioriteit had. Vanaf november 2006 schreef Van der Pluijm wel maandelijks als Radiodichter een gedicht over de Gelderse actualiteit voor het programma Vandaag de dag van Omroep Gelderland.

Bijna vier jaar na zijn initiële voorstel is nu toch de eerste provinciedichter in Nederland aangesteld, niet in Gelderland, maar in Overijssel. Op 29 januari is in het Huis van Cultuur en Bestuur in Nijverdal, na de officiële presentatie van de bundel Geen dag zonder gedicht : 365 gedichten uit Overijssel, de Dalfsenaar Koos Geerds in die functie benoemd. In opdracht van de Overijsselse bibliotheken is hij voorgedragen door een overleg tussen medewerkers van de gedeputeerde en de Stichting Literaire Wandelingen Overijssel. Voor een periode van twee jaar is hij dé ambassadeur van de poëzie in Overijssel. Zijn belangrijkste taak is het schrijven van minimaal zes gedichten per jaar over de provincie en over (actuele) gebeurtenissen die er plaatsvinden. Ook opvallende aspecten van het leven in de provincie kunnen de Dichter bij Overijssel inspireren tot het maken van een gedicht.

Het is de bedoeling dat de gedichten worden voorgedragen bij officiële gebeurtenissen in de provincie zoals huldigingen, manifestaties en openingen. Ook krijgen ze een plek op de provinciale website. Aan het einde van Geerds’ provinciale dichterschap worden alle gedichten in een bundel verzameld.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein