Esther Gerritsen en Tommy Wieringa op nieuwe Boekenbon

Gepubliceerd: 26-05-2014

De Boekenbon bestaat dit jaar 80 jaar. Dat is aanleiding voor het uitbrengen van een nieuwe literaire Boekenbon, met daarop twee nieuwe auteurs. De uiteindelijke beslissing wie dat zouden zijn, werd overgelaten aan de lezers. Leden van de Koninklijke Boekverkopersbond konden hun favoriete auteur voordragen. Uit die voordrachten werd een shortlist opgesteld waaruit het publiek kon kiezen.

Voorwaarden
Op de nieuwe Boekenbon is plaats voorzien voor een literaire schrijver én schrijfster. Voorwaarden voor de keuze waren dat de schrijver nog in leven dient te zijn, de Nederlandse nationaliteit moet hebben (geen Dimitri Verhulst of Tom Lanoye dus), in het Nederlands moet schrijven, niet eerder op een Boekenbon heeft gestaan en de afgelopen tien jaar is genomineerd voor een literaire juryprijs.

Acht genomineerden
De voordrachten van de leden van de Boekverkopersbond resulteerden in een shortlist met acht schrijvers, op wie het publiek kon stemmen: vier vrouwen en vier mannen. Bij de vrouwen waren dat Esther Gerritsen, Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en Annejet van der Zijl, bij de mannen Ronald Giphart, Herman Koch, Geert Mak en Tommy Wieringa. De keuze is gevallen op Esther Gerritsen en Tommy Wieringa.

Kinderen en Reizen
Vanaf 26 september is deze nieuwe literaire Boekenbon verkrijgbaar. Vanwege het 80-jarig jubileum komen er in de loop van het jaar ook andere nieuwe Boekenbonnen. De Kook Boekenbon en de Spannende Boekenbon zijn er al. Daar komen nog Boekenbonnen bij rond Kinderen en Reizen. De nieuwe Boekenbonnen zijn ontworpen door Jaap Drupsteen, bekend van onder andere het Nederlandse geld en het paspoort.

1,5 miljoen Boekenbonnen per jaar
De Nederlandse Boekenbon werd voor het eerst in 1934 gedrukt bij Joh. Enschedé en uitgegeven in een oplage van 3000. Inmiddels verschijnt de Boekenbon in een oplage van 1,5 miljoen per jaar, zo’n 6% van de totale boekenomzet. Het idee van de Boekenbon is afkomstig van de Engelsman Harold Raymond. In 1932 werden in Groot-Brittannië de eerste book tokens geïntroduceerd. De Nederlandse Boekenbon is hiervan een directe afgeleide. Vanaf 1957 was de bon zonder beperkingen bij alle aangesloten boekhandels in Nederland in te wisselen. Vanaf 1996 tonen de Boekenbonnen portretten van schrijvers. Momenteel zijn dat Arnon Grunberg, Gerrit Komrij, Thomas Rosenboom en Jan Siebelink.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein