Frank Westerman wint Brusseprijs 2017

Gepubliceerd: 11-06-2017

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek gaat naar Frank Westerman voor Een woord een woord (De Bezige Bij). Dat is gisterenavond bekendgemaakt in een speciale uitzending van Met het Oog op Morgen.

Avontuur en engagement
Westerman was als scholier getuige van de Molukse gijzelingsacties en later was hij als correspondent getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. In zijn boek onderzoekt hij het belang van het woord in de strijd tegen terrorisme. Is de pen machtiger dan het zwaard? De jury - onder leiding van Frits van Exter - beloont ‘het avontuur en het engagement waarmee Westerman zijn journalistieke zoektocht onderneemt (…) naar het antwoord op een van de meest klemmende vragen, zeker ook van deze tijd.’

Brusse
Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De ander genomineerden waren Martin Bossenbroek met Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989 (Prometheus), Auke Kok met 1936. Wij gingen naar Berlijn (Thomas Rap), Stefan Vermeulen met Heineken na Freddy. De strijd van een Nederlands wereldconcern (Prometheus) en Jolande Withuis met Juliana. Vorstin in een mannenwereld (De Bezige Bij)

De prijs is vernoemd naar de journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die tientallen jaren lang dagelijks reportages en feuilletons schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant.

Lees hier het volledige juryrapport.

Tekst: Literatuurplein