Genomineerden Taalunie Toneelschrijfprijs 2008 bekend

Gepubliceerd: 11-11-2008

De jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2008 heeft haar eerste keuze gemaakt uit de Nederlandstalige theaterteksten die het afgelopen seizoen voor het eerst zijn opgevoerd. Zij nomineerde twee stukken: Missie van David Van Reybrouck, uitgebracht door de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, en Citytrip van Filip Vanluchene, uitgebracht door De Tijd en theaterMalpertuis. Van Reybrouck won de prijs in 2004 voor zijn toneeltekst die Siel van die Mier.

In zijn monoloog Missie (foto) blikt een missionaris op leeftijd terug op zijn leven en zijn ervaringen als Witte Pater in de voormalige Belgische kolonie Congo. Citytrip is een caleidoscopische theatertekst over de lotgevallen van de inwoners van een Vlaams dorp in een geglobaliseerde wereld.

Eén van de twee auteurs ontvangt op 13 december de Taalunie Toneelschrijfprijs van € 10.000. Dat gebeurt tijdens een gevarieerde theateravond in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. Twee acteurs spelen die avond fragmenten uit de twee genomineerde stukken. Op het programma staat ook de tweede Taalunie Toneelschrijflezing. Deze keer heeft de Taalunie daarvoor de auteur Stefan Hertmans uitgenodigd. Hertmans ontving dit jaar de prestigieuze essayprijs van de Belgische Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Na de lezing is er een debat.

De Taalunie kent de Toneelschrijfprijs jaarlijks toe. Ze wil daarmee de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2008 bestaat uit actrice Carola Arons, regisseur Domien Van Der Meiren en dramaturg Hanneke Reiziger, geleid door dramaturg Steven Peters. De Taalunie organiseert de uitreiking samen met De Brakke Grond, het Vlaams Fonds voor de Letteren en Theaterinstituut Nederland/Offstage.

Bron: persbericht Nederlandse Taalunie

Zie ook: Arkprijs van het Vrije Woord voor David Van Reybrouck