Gesprek met Dichter des Vaderlands Anne Vegter

Gepubliceerd: 28-01-2016

Sinds 2013 is Anne Vegter Dichter des Vaderlands. Ze blijft dat tot en met januari 2017. Over het Dichter des Vaderlands zijn en over haar eigen dichterschap had Erik Jan Harmens een diepgaand gesprek met haar.

Dichter des Vaderlands
Wat is de Dichter des Vaderlands? Wat zijn de mogelijkheden en de beperkingen van die functie? Wat waren aanvankelijk haar verwachtingen daarbij? Welke concessies moet ze als Dichter des Vaderlands eventueel doen ten koste van haar eigen dichterschap? Heeft het schrijven van gedichten in opdracht of bij de actualiteit haar taal veranderd? Is ze überhaupt doorgegaan met het schrijven van ‘eigen’ gedichten? Hoe gaat ze om met het schrijven over controversiële kwesties, zoals de opvang van vluchtelingen? Is elk onderwerp geschikt voor een gedicht van de Dichter des Vaderlands? Hoe gaat ze verder als dichter en schrijver als ze na januari 2017 geen Dichter des Vaderlands meer is…?

MH 17
Deze en andere vragen stel Erik Jan Harmens aan Anne Vegter in de podcast die vanaf vandaag, Gedichtendag, online staat op Literatuurplein. Op de podcast leest zij twee gedichten voor, waaronder het gedicht dat zij schreef naar aanleiding van de ramp met de MH 17:

Twintig keer naar het journaal gekeken en het is nog steeds
waar: zomaar in het web gevlogen van de oorlog van anderen.

Bestaat er in het Russisch ook een woord voor schuld,
woord voor genade, noem het woord dat macht niet duldt:

voor zulke pijn heb je niet eens een woord.

Twintig keer naar het journaal gekeken en het is nog steeds
moord. Je zoekt de weefsels van dit abrupt verhaal. Je vindt

het woord, who cares of het bestaat of niet. Wereldverdriet.


Hallo gedicht!
Dit en de andere gedichten die Anne Vegter schreef als Dichter des Vaderlands, zijn te vinden op de website www.dichterdesvaderlands.nl. Daar is ook informatie te vinden over de masterclasses poëzie lezen door Anne Vegter. Samen met de dichters Vrouwkje Tuinman, Ellen Deckwitz, Charles Ducal, Maarten van der Graaff, Tsead Bruinja en Maud Vanhauwaert trekt zij in de eerste maanden van 2016 met Hallo gedicht! van provincie naar provincie op zoek naar lezers die nog met een boog om de poëzie heen lopen. Hallo Gedicht! gaat vandaag, Gedichtendag, in première in de Bibliotheek Groningen en is tijdens de Poëzieweek ook in Rotterdam en Arnhem te zien. Tot en met 25 mei doen de dichters vervolgens Leeuwarden, Middelburg, Utrecht, Assen, Almere, Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Deventer, Den Haag, nogmaals Amsterdam en Gent aan. Informatie daarover is ook te vinden in een nieuwsbericht op Literatuurplein. De afzonderlijke optredens zijn opgenomen in de literaire agenda.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein