Gouden Ganzenveer 2014 voor David Van Reybrouck

Gepubliceerd: 05-01-2014

‘Ik heb geen Tom Tom voor mijn literaire loopbaan.’ Dat zei David Van Reybrouck in de aflevering van Kunststof TV van vanavond. Paul Schabel maakte daarin bekend dat hij de winnaar was geworden van de Gouden Ganzenveer 2014. Vervolgens nuanceerde de kersverse laureaat meteen dat begrip ‘literaire loopbaan’.

Grote betekenis
De Gouden Ganzenveer is een culturele prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. David Van Reybrouck ontvangt de prijs op 24 april in The Grand in Amsterdam. Aan de prijs die steeds meer prestige krijgt, is geen geldbedrag verbonden maar wel de eer en een (daadwerkelijk) gouden ganzenveer. De voorgaande laureaten waren Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

Veelzijdigheid
Een belangrijk element bij de prijs en zeker ook bij de toekenning ervan aan Van Reybrouck, zo benadrukte Schnabel, is veelzijdigheid. Hij prees de manier waarop de Vlaamse auteur wetenschappelijke inzichten weet te verbinden met een literaire stijl. Zo leest bijvoorbeeld diens bekendste werk, Congo (inmiddels 300.000 exemplaren verkocht), als een roman, terwijl het geen roman is. Met Siel van die Mier en Missie heeft hij ook voor toneel geschreven en met boeken als Pleidooi voor populisme en Tegen verkiezingen staat hij midden in het maatschappelijke debat. Zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit het voorzitterschap van PEN-Vlaanderen en zijn initiatief om te komen tot de G1000, een burgertop die 1000 Belgen laat overleggen voor een betere democratie.

Nieuwsgierigheid
‘Veelzijdigheid is gewoon een ander woord voor mijn eigen onrust,’ reageerde Van Reybrouck. Ik ben erg nieuwsgierig en ben in heel veel verschillende dingen geïnteresseerd.’ Momenteel oriënteert hij zich op de Eerste Wereldoorlog en heeft hij ook nog plannen voor een erotische roman.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein