Gouden Griffel 2017 voor Naar het noorden van Koos Meinderts

Gepubliceerd: 04-10-2017

Tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, is gisterenavond de Gouden Griffel – de prestigieuze prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandse kinderboek - uitgereikt aan Koos Meinderts voor Naar het noorden (Hoogland & Van Klaveren). Het boek is- net als de meeste van zijn boeken - geïllustreerd door zijn vrouw Annette Fienieg.

De jury noemde Meinderts´ roman een ´prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft´.
Lees het volledige juryrapport.

Het is de eerste keer dat Meinderts de Gouden Griffel wint, hoewel hij al 34 jaar actief is als kinderboekenschrijver en meer dan dertig boeken schreef. Eerder ontving hij wel de (Vlaamse) Boekenleeuw, voor zijn jeugdroman De zee zien (De Fontein).

Andere genomineerden
Alaska - Anna Woltz (Querido, 9+)
Baby´tje in mama´s buik - Bette Westera (Gottmer, 4+)
Kinderen met een ster - Martine Letterie, ill. Rick de Haas (Leopold, 9+)
Siens hemel - Bibi Dumon Tak, ill. Annemarie van Haeringen (Querido, 4+)
T-Rex, Trix in Naturalis - Daan Remmerts de Vries (Leopold, 9+)
Tangramkat
- Maranke Rinck, Martijn van der Linden (Lemniscaat, 4+)

Vorig jaar won Anna Woltz de Gouden Griffel voor Gips (Querido).

Kinderboekenweek: Gruwelijk Eng!
De 63ste Kinderboekenweek duurt nog tot en met zondag 15 oktober en heeft als motto Gruwelijk Eng! Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, getiteld Kattensoep, is geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap. Het wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Maranke Rinck & Martijn van der Linden maakten het speciale Prentenboek van de Kinderboekenweek, Knikkeruil. Het ligt tijdens de Kinderboekenweek voor € 6,95 in de winkel.

Tekst: Literatuurplein/Leesplein