Gouden Penseel voor Sylvia Weve

Gepubliceerd: 25-09-2013

Het Gouden Penseel 2013 is gewonnen door illustrator Sylvia Weve. Zij ontving de onderscheiding vanavond in het Rijksmuseum voor haar illustraties in het boek Aan de kant, ik ben je oma niet!, een uitgave van Gottmer, geschreven door Bette Westera. Het Gulden Palet, de bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Tom Schamp voor Het leukste abc ter wereld, een uitgave van Lannoo.

Tentoonstelling
Aansluitend werd de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. Tot en met 10 december 2013 zijn er de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels. Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Kinderboekenweek, die dit jaar plaatsvindt van 2 tot en met zondag 13 oktober. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken.

Bijzonder inspirerend
’Aan de kant, ik ben je oma niet! bevestigt de kracht van het papieren boek: er is geen betere vorm denkbaar om deze illustraties tot hun recht te laten komen. De vormen zijn helder én mysterieus, speels én experimenteel, herkenbaar én meerduidig - en daardoor bijzonder inspirerend', aldus de jury. Over Het leukste abc ter wereld zegt zij: 'Tom Schamp laat je zien wat je eerder nooit zag, maar vanaf nu beslist niet meer kunt wegdenken. De begeleidende tekst bij de laatste letter van het alfabet luidt toepasselijk: "Zoveel onzin zag ik zelden" - maar wát een geestige, spannend uitgevoerde, originele onzin!'

Zilver
Al eerder, op de Midzomer Kinderboekenborrel, ontving Charlotte Dematons voor Nederland, een uitgave van Lemniscaat, een Zilveren Penseel en Gerda Dendooven voor Takkenkind (Querido) een Zilveren Palet. De Vlag en Wimpels gingen toen naar Meneertje Streepjespyjama in New York van Frédérique Bertrand (auteur Michaël Leblond) (Clavis), Buurman leest een boek van Koen Van Biesen (De Eenhoorn) en Vriendjes van Mies van Hout (Lemniscaat). De winnaar van de Gouden Griffel wordt op het Kinderboekenbal dinsdag a.s. bekendgemaakt.

Bron: persbericht CPNB

Zie ook: Zilveren Griffels, Penselen en Paletten toegekend