Grote Jan Wolkers-tentoonstelling in Leidse Lakenhal

Gepubliceerd: 04-07-2008

Op zondag 19 oktober, exact een jaar na zijn dood, opent in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden een grote tentoonstelling over Jan Wolkers (1926-2007). Wolkers was een homo universalis, een veelzijdig kunstenaar (beeldhouwer, schilder, schrijver) en een levensgenieter met een brede belangstelling voor geschiedenis, politiek en religie en met een grote liefde voor de natuur, jazz en sport. De expositie belicht het hele spectrum van zijn werk, met een accent op zijn beeldende kunst: tekeningen, schilderijen, beelden, vroeger en recenter niet eerder getoond werk, verrijkt met gedichten en fragmenten uit zijn literaire werk.

De tentoonstelling is opgezet in samenspel met de eigen collectie van De Lakenhal, het museum dat Wolkers vanaf zijn vroegste jeugd vaak bezocht. Het wereldberoemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden liet een onuitwisbare indruk achter op de verbeelding van de jonge Wolkers. Zijn biograaf, Onno Blom, treedt op als gastconservator en maakte voor De Lakenhal een keuze uit de omvangrijke Collectie Wolkers. Irma Boom, internationaal erkend om haar grafische vormgeving, tekent voor de typografie. Oud-museumdirecteur Rudi Fuchs adviseert over de opstelling van de werken van Wolkers in wisselwerking met collectiestukken van De Lakenhal.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt Marszwart & titaanwit, een uitgebreid full colour boek over het beeldend werk van Wolkers, geschreven en samengesteld door Onno Blom en vormgegeven door Irma Boom. Parallel aan de tentoonstelling vindt in het Scheltema Complex, het culturele podium van De Lakenhal, een groot aantal activiteiten plaats rond de persoon Jan Wolkers. In films, fotografie, talkshows en wandelingen worden de vele facetten van zijn leven en werk nader belicht.

Verder wordt gedurende een jaar gewerkt aan een levend archief van Wolkers, een eigenzinnig en experimenteel e-project van Luna Maurer en Roel Wouters. In een duinpan worden hommages aan Wolkers gefilmd en vastgelegd in een interactief internetplatform.

De tentoonstelling is voor het publiek geopend van 21 oktober tot 15 februari 2009. Het volledige programma is vanaf medio september te vinden op www.lakenhal.nl.

Bron: persbericht De Lakenhal

Zie ook: Mogelijk Wolkers Museum in Leiden