Grunbergs Tirza op het witte doek en op de planken

Gepubliceerd: 10-02-2009

Vorige maand werd bekend dat de Amerikaanse acteur, regisseur en producer John Malkovich de verfilming van De geschiedenis van mijn kaalheid van Marek van der Jagt, alias Arnon Grunberg, gaat produceren. Wanneer die film in première gaat, is nog niet bekend. Er moet nog stevig aan het scenario worden geschaafd voordat met de opnamen kan worden begonnen. Inmiddels is bekend dat er nog een verfilming van een roman van Grunberg komt.

Regisseur Rudolf van den Berg, bekend van films als Zoeken naar Eileen en De Avonden en een televisieserie als Oud geld, gaat de met de Libris Literatuur Prijs 2007 en de Gouden Uil 2007 bekroonde roman Tirza verfilmen. Gijs Scholten van Aschat speelt de rol van Jörgen Hofmeester. In deze ‘verontrustende roman waarin de schrijver ons meer dan ooit een spiegel voorhoudt’ (aldus de jury van de Libris Prijs) lijkt alles onder controle op het eindexamenfeest dat deze voor zijn dochter geeft. In werkelijkheid verliest hij steeds meer de greep op zijn leven. Hij is zijn baan en zijn kapitaal kwijtgeraakt en meent in de nieuwe Marokkaanse vriend van Tirza Mohammed Atta te herkennen, de man die hij verantwoordelijk houdt voor zijn financiële debacle.

Tirza komt ook op toneel. Johan Doesburg maakt voor Het Nationale Toneel een bewerking, waarin Kees Hulst, Sophie van Winden en Ariane Schluter de hoofdrollen zullen vertolken. Eerder werden Grunbergs romans De asielzoeker, Figuranten en De geschiedenis van mijn kaalheid en novelle De heilige Antonio al voor toneel bewerkt.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Delen
Koppelingen
Personen
Boeken