Handschrift Het verdriet van België van Hugo Claus te koop... en verkocht

Gepubliceerd: 03-02-2006

Vanaf vandaag is het handschrift van Het verdriet van België, het magnum opus van Hugo Claus, te koop in de Antwerpse vestiging van antiquariaat De Slegte. De vraagprijs voor de zeshonderd pagina’s in een kartonnen archiefdoos is 40.000 euro. Het gaat om de laatste handgeschreven versie, op basis waarvan De Bezige Bij het typoscript verzorgde. Daarop volgden nog twee drukproeven voor de roman in 1983 in druk verscheen.

Georges Wildemeersch van het Documentatiecentrum Hugo Claus aan de universiteit van Antwerpen noemt de verkoop een gebeurtenis, ook al gaat het om een versie waarin het boek zich al in een vergevorderd stadium bevindt. Een van zijn studenten doet onderzoek naar de genese van de roman op basis van de werkschriften die Claus tijdens het schrijven bijhield. ‘Het manuscript toont één van de stadia, dat is interessant,’ zei hij in De Standaard.

Het AMVC Letterenhuis heeft zich nog niet gemeld bij De Slegte. De vraagprijs is ongeveer wat het jaarlijks in totaal aan nieuwe aanwinsten besteedt. Daarbij speelt bovendien een rol dat het, anders dan bij de aankoop van bijvoorbeeld het manuscript van De Avonden door het Letterkundig Museum, niet om alle versies van de tekst gaat maar slechts om één. Claus verkocht die jaren geleden aan een privé-verzamelaar. Andere versies bevinden zich in zijn privé-archief, net als de manuscripten van de meeste van zijn overige werken. Over wat er in de toekomst met de literaire nalatenschap van Claus zou moeten gebeuren, wilde een woordvoerder van cultuurminister Bert Anciaux in De Standaard geen uitspraken doen. De waarde ervan voor de literatuurstudie kan volgens Wildemeersch nauwelijks worden overschat.

Het te koop aangeboden manuscript vormt bij De Slegte de kern van een kleine gelegenheidstentoonstelling met handschriften, correspondentie, foto's en andere ephemera uit de collectie van het antiquariaat. Daar is ook een ander handschrift van Claus te koop: dat van het toneelstuk Jessica! (1977). Vraagprijs: 4.900 euro.


Update
Een anonieme verzamelaar heeft de vraagprijs van 40.000 euro betaald voor het hansdschrift. Hij heeft toegezegd dat hij in de toekomst ‘in alle discretie’ wil meewerken aan eventueel wetenschappelijk onderzoek.