Het Hoogste Woord voor Storm in bad van Corien Oranje

Gepubliceerd: 26-08-2007

Corien Oranje is dit jaar de winnaar van Het Hoogste Woord, de prijs voor het beste christelijke kinderboek van het afgelopen jaar. Ze wint de prijs voor het voorleesboek Storm in bad, een uitgave van Columbus. Op de BCB-beurs in de IJsselhallen te Zwolle op 15 september zal zij de prijs in ontvangst nemen. Het bekroonde boek sprankelt door de aanstekelijk weergegeven belevenissen van de drieling Tom, Job en Wout. Het is een vlot geschreven voorleesboek waarin humor een belangrijke plaats inneemt. De verhalen stralen veiligheid, vertrouwen en liefde uit.

Corien Oranje, die zelf ook een drieling heeft, put in dit boek uit eigen ervaringen. Zo weet zij telkens iets bijzonders te maken van de gewone dagelijkse belevenissen van de drie jongetjes. De veelzijdigheid van Oranje is opvallend. Het lijkt erop dat zij alle genres beheerst, van prentenboeken en voorleesboeken tot eigentijdse boeken voor oudere kinderen, van vrolijke boeken tot boeken over heel serieuze onderwerpen. Ook haar andere boek dat was genomineerd, Marathon in de dierentuin, is speels gecomponeerd en eigentijds: een lichtvoetig boek over een zwaar onderwerp – Indonesische slachtoffers van vogelgriep.

De jury Het Hoogste Woord zal deze prijs, bestaande uit een bedrag van 500 euro en een bronzen beeldje van Carol Cairns, dit jaar voor de twaalfde keer uitreiken. In totaal besprak zij voor deze editie 36 kinderboeken, waarvan er vijf werden genomineerd. De overige nominaties waren Online van Iris Boter (Mozaïek Junior), Jibbe wil naar de tandarts van Adrian Verbree (De Vuurbaak) en De Mooievaar van Rikkert Zuiderveld (Mozaïek Junior). Vorig jaar werd De Adelaar en De Koning van Arjan Wilschut (Callenbach) bekroond.

Ook dit jaar kozen de kinderen zelf hun beste kinderboek. Voor de EigenWijsPrijs waren zes boeken genomineerd. In de categorie 4-8 jaar is Piep van Heleen Buth-Villerius (Den Hertog) als winnaar gekozen. De kinderen in de categorie 9-14 jaar kozen voor ff wachtuh van Hans Mijnders (Columbus). Beide schrijvers ontvangen een bedrag van 350 euro en een fotokunstwerk van fotograaf Gert-Jan Koelmans met als thema Ontdekt!, het thema van de Christelijke Kinderboekenmaand. Ook de EigenWijsPrijzen worden op 15 september tijdens de BCB-beurs in de IJsselhallen uitgereikt.

Bron: persbericht BCB