Hugo Claus kondigt nieuwe roman aan

Gepubliceerd: 07-10-2005

Als de Zweedse Academie het niet al te bont maakt, weten we volgende week donderdag wie de winnaar is van de Nobelprijs voor Literatuur. In de top 12 met kanshebbers bij Ladbrokes staan twee Nederlandstalige auteurs: op de vijfde plaats (ex aequo met Philip Roth) Hugo Claus (met 9/1) en op de twaalfde plaats Cees Nooteboom (met 16/1). Op de eerste plaats (met 6/4) staat overigens de Arabische dichter Adonis.

Naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling van zijn beeldend werk in het Cobra Museum in Amstelveen heeft Claus gisteren op de Vlaamse zenders Radio 1 en Klara een zeldzaam interview gegeven. Omwille van gezondheidsredenen staat hij al enkele jaren geen lange interviews meer toe. Dat Jef Lambrecht de schrijver wel voor de microfoon wist te krijgen, is deels te danken aan zijn vriendschappelijke relatie met hem. In het interview, uitgezonden in de programma’s Voor de dag (Radio 1) en Lopende zaken (Klara), begint hij zelf over zijn gezondheid, naar aanleiding van een incident met de televisiezender VTM. Die zond in september een gesprek met hem uit, mét de black out die hij toen kreeg.

In het interview met Lambrecht kondigt hij een nieuwe roman aan, zijn eerste in tien jaar, en zegt hij te stoppen met het publiceren van dichtbundels. Hij is teleurgesteld over het gebrek aan reacties op zijn twee verzamelbundels. ‘Als men ook maar drie sonnetjes had overgehouden, zou ik verder dichten.’

Relevante link: Hugo Claus in Voor de dag en Lopende zaken