Ilja Leonard Pfeijffer schrijft Poëziegeschenk 2015

Gepubliceerd: 02-09-2014

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek van volgend jaar. Dat werd gisteravond in de eerste uitzending van de nieuwe talkshow Pauw bekendgemaakt. De Poëzieweek opent op donderdag 29 januari met Gedichtendag en wordt woensdagavond 4 februari feestelijk afgesloten met het Gedichtenbal. Een week lang krijgen kopers van poëzie bij besteding van 12,50 euro aan poëziebundels het Poëziegeschenk van hun boekverkoper cadeau. Het thema van de Poëzieweek 2015 is Liefde, onder het motto Met zingen is de liefde begonnen.

Classicus
Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt sinds zes jaar in het Italiaanse Genua. Tot 2004 was hij als classicus werkzaam aan de Universiteit Leiden. In 1998 won hij de C. Buddinghprijs voor zijn dichtbundel van de vierkante man, welke ook genomineerd was voor de VSB Poëzieprijs. In 2013 verscheen bij De Arbeiderspers zijn roman La Superba, een monument voor de stad Genua. La Superba kreeg prachtige kritieken en was genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil en won uiteindelijk de Libris Literatuurprijs 2014.

Met zingen is de liefde begonnen
Niemand beter dan een dichter kan de complexiteit van de liefde bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. Van middeleeuwse troubadours over rederijkers tot hedendaagse dichters; allemaal beschrijven zij de roerselen van het hart in lange volzinnen of in puntige aforismen.

Honderden poëzieactiviteiten
De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, de Turing Gedichtenwedstrijd, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Boek.be en de CPNB. Tijdens de Poëzieweek worden onder andere de Herman de Coninckprijs en de VSB Poëzieprijs uitgereikt en vindt het Gedichtenbal en de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats. Minstens even belangrijk zijn de honderden poëzieactiviteiten die poëzieliefhebbers op eigen initiatief op vele plekken in Vlaanderen en Nederland organiseren. In www.poezieweek.com zal onder meer daarvan een overzicht worden geboden.

Bron: persbericht CPNB