Ineke Riem wint Bronzen Uil

Gepubliceerd: 14-10-2013

Naast de in 1969 ingestelde Debuutprijs die aan de vooravond van de Boekenbeurs in Antwerpen wordt uitgereikt en waarvan vorige week bekend werd dat hij dit jaar is toegekend aan Christophe Van Gerrewey voor Op de hoogte, kent Vlaanderen sinds 2011 nog een prijs voor het beste debuut. De Bronzen Uil, een initiatief van het Willemsfonds, is goed voor 5.000 euro en een bronzen beeldje van een uil. Een verschil met de Debuutprijs is dat ook Nederlandse debutanten ervoor in aanmerking komen.

Feeëriek en meeslepend
Waren de eerste twee winnaars Vlamingen (Jan Vantoortelboom met De verzonken jongen en Roderik Six met Vloed), dit jaar werd de prijs voor het eerst aan een Nederlandse debutant toegekend: aan Ineke Riem voor Zeven pogingen om een geliefde te wekken, een uitgave van De Arbeiderspers. De prijs werd gisteren tijdens het literair festival ‘Het Betere Boek’ in Gent aan haar uitgereikt. De jury, bestaande uit voorzitter Jos Geysels en de leden Anna Luyten, Sylvain Peeters en Marnix Verplancke, prees haar beeldende taalgebruik, stilistische veelzijdigheid en raadselachtigheid, ‘soms lichtvoetig maar altijd feeëriek en meeslepend’.

Nominaties
Eveneens genomineerd waren Patrick Bassant met Joy, Valerie Eyckmans met Verloren maandag, Maartje Laterveer met De mooiste kleur die niet bestaat, Griet Op de Beeck met Vele hemels boven de zevende, Peter van Kraaij met Wat rest, Koen Van Wichelen met Krokodillentranen en Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid. Aanvankelijk was ook Bert Wagendorp genomineerd met Ventoux, maar hij trok zijn boek terug aangezien hij eerder al een roman en een verhalenbundel had gepubliceerd.

Lezersprijs van De Morgen
Op ‘Het Betere Boek’ werd ook de Lezersprijs van De Morgen uitgereikt. Die ging naar Griet Op de Beeck voor Vele hemels boven de zevende, een uitgave van Prometheus. De prijs bestaat uit een ets van Enk De Kramer en een halve pagina advertentieruimte in De Morgen.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein