Internationaal bibliotheekcongres in 2021 naar Nederland

Gepubliceerd: 18-09-2019

Niet alleen het Eurovisie Songfestival 2020 vindt plaats in Rotterdam, ook de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) heeft de stad verkozen als congresstad voor 2021. Dit werd eind augustus bekendgemaakt tijdens het World Library and Information Congress (WLIC) in Athene.

Het 87e congres van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) vindt plaats van 19-26 augustus 2021 in het vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Center. Gedurende het congres worden toonaangevende innovatieve bibliotheken in Nederland bezocht. Daarnaast zal een aantal activiteiten op diverse locaties in het land en in het bijzonder in Rotterdam plaatsvinden.

Het jaarlijkse IFLA WLIC-congres trekt rond de 5.000 deelnemers uit circa 135 landen. Volgend jaar wordt het congres gehouden in Dublin, Ierland, en in 2022 in Auckland, Nieuw-Zeeland.

Samenwerking tussen verschillende bibliotheekorganisaties
'Let's work together... in Rotterdam!' is de titel van het voorstel waarmee zes samenwerkende partijen het congres van 2021 naar Rotterdam hebben gehaald. En met succes! De kandidatuur is een samenwerking tussen Bibliotheek Rotterdam, de Koninklijke Bibliotheek nationale bibliotheek, de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), samenwerkende POI's Nederland (SPN), bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Rotterdam Partners. Sterke punten van het Nederlandse voorstel waren volgens IFLA de goede congreslocatie, de sterke band met de stad Rotterdam en de steun van een hecht nationaal, regionaal en lokaal netwerk van bibliotheekorganisaties en overheden.

Bibliotheken en inclusieve samenlevingen
In het congres staan de doelen uit de IFLA Global Vision centraal. Deze visie beschrijft hoe bibliotheken wereldwijd kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving. Belangrijke onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens het congres zijn persoonlijke ontwikkeling, het stimuleren van lezen, het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden, de vrije toegang tot cultuur, (digitale) kennis en informatie en het koesteren van onze cultuur. Zo is het congres verbonden met de geest van de bekendste Rotterdammer Erasmus.

Meer informatie: IFLA.