Jaap Zijlstra wint Dr. C. Rijnsdorp Prijs

Gepubliceerd: 14-01-2010

Dichter Anne Schipper, momenteel directeur van het Loket Aangepast Lezen, was in 1991 de initiatiefnemer en drijvende kracht bij het instellen van de Dr. C. Rijnsdorp Prijs. Kees Rijnsdorp (1894-1982) heeft als dichter, romancier, literair criticus en essayist, muziekrecensent, veelzijdig publicist en radio- en televisiespreker een belangrijke bijdrage geleverd aan de culturele bewustwording van het christelijk volksdeel. Als cultureel pluralist gaf hij daarbij mede gestalte aan het pluriforme karakter van onze nationale cultuur.

Christelijke tradities
Schipper koos er dan ook nadrukkelijk voor om van de naar Rijnsdorp vernoemde prijs een culturele prijs te maken. Het is een oeuvreprijs, bedoeld ter bevordering van kunst in het algemeen, meer in het bijzonder van kunst die is geĆÆnspireerd door of affiniteit vertoont met de christelijke tradities en die door originaliteit van visie, vormgeving of thematiek een bijdrage kan leveren aan de vernieuwing en voortzetting van die traditie. De prijs wordt afwisselend toegekend in een van de drie disciplines literatuur, beeldende kunst of muziek. De drie laureaten tot op heden waren literator Guillaume van der Graft (pseudoniem van Willem Barnard) (1993), beeldend kunstenaar en graficus Ko Oosterkerk (1998) en componist en muziekdocent Maurice Pirenne (2001).

Homo-emancipatie
In de categorie literatuur is nu de dichter en emeritus-predikant Jaap Zijlstra (1933) bekroond, zo is vandaag bekendgemaakt door de stichting die de prijs beheert. Zijlstra was binnen de protestantse kerk de eerste predikant die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Toen hij dat in 1985 vanaf de preekstoel deed, kreeg hij landelijke bekendheid. In Amsterdam zette hij zich in voor het homopastoraat. Vorig jaar werd hij genomineerd voor de Jos Brinkprijs voor homo-emancipatie.

Twintig dichtbundels
Het oeuvre, waarvoor hij nu wordt bekroond, telt twintig dichtbundels, een roman, twee novellen en liederen voor het Liedboek voor de kerken. Ook schreef hij een cantate en thematische bloemlezingen. Als dichter werd hij eerder bekroond met de prijs voor de Vlaamse poƫziedagen en de Psalmenprijs.

Uitreiking
Zijlstra ontvangt de prijs, waaraan een bedrag van 5.000 euro is verbonden, op 4 maart in de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein