Jan Hanlo Essayprijzen voor Bakker en Bentz van den Berg

Gepubliceerd: 20-09-2007

In De Balie in Amsterdam werden gisterenavond de Jan Hanlo Essayprijzen uitgereikt. Het was een geanimeerde avond, zo meldt Chrétien Breukers, met onder meer een speciaal voor de gelegenheid geschreven ‘Hanlolezing’ door Tijs Goldschmidt over balanceren op de kleine richel, een thema dat hij illustreerde aan de hand van het gedrag van meeuwen en het werk van kunstenaar Pauline Oltheten. ‘Een onmogelijke combinatie die hij, inderdaad balancerend op de kleine richel, tot een goed einde bracht.’

Nadat de genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein (Jan-Hendrik Bakker en Arjen van Veelen) en voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot (Roel Bentz van den Berg, Nicole Montagne en Dirk van Weelden) waren geïnterviewd door Wim Brands, riep juryvoorzitter Maarten Asscher Jan-Hendrik Bakker uit tot winnaar van de kleine editie. Volgens de jury (naast Asscher bestaande uit Nausicaa Marbe, Willem Otterspeer en Maartje Somers) was hij er in zijn nog niet gepubliceerde essay ‘Een coyote in de volkstuin’ in geslaagd ‘de tegenstelling tussen kunst en wildernis in menselijke termen zo te beschrijven dat het inzicht van de lezer in deze dichotomie werkelijk wordt verdiept’.

In een zorgvuldig spannend gehouden betoog prees Asscher vervolgens de genomineerden voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot: ‘de verbluffende manier van oberveren en formuleren, en de interactie tussen die twee processen’ bij Montagne, ‘de stilistische vermogens’ van Bentz van den Berg en ‘de vrije, meeslepende intelligentie’ die spreekt uit Straatsofa van Van Weelden, ‘gevat in volstrekt oorspronkelijk en enerverend proza’. Winnaar werd Roel Bentz van den Berg die in Zapdansen niet alleen overtuigend laat zien waarom iets interessant is en niet slechts met lucide kijken en schrijven onderzoekt wat er allemaal in de wereld te ontdekken valt, hij verwoordt daarin ook ‘met de grootst mogelijke finesse essenties die voor iedereen vertrouwd zijn’.

Aan de grote editie is een bedrag van 7.000 euro verbonden, aan de kleine van 1.500 euro. Eerder wonnen Tijs Goldschmidt, Douwe Draaisma en Rudy Kousbroek de Jan Hanlo Essayprijs Groot en Joke Hermsen, Pieter Hoexum, Geert Buelens en Karel Soudijn de Jan Hanlo Essayprijs Klein.

Tekst: Jef van Gool, met dank aan Chrétien Breukers

Zie ook: Vijf nominaties voor Jan Hanlo Essayprijzen