Jan Siebelink wordt zeventig

Gepubliceerd: 13-02-2008

‘Van het leven van een eenvoudige tuinder en zijn vrouw, hier in dit kleine stukje Velp, heb ik met woorden een groots leven gemaakt, misschien wel een gedoemd leven. In het boek is hij een man met een complexe persoonlijkheid, met een grote duisterheid. Wat gaat er om in zo’n man, dat fascineert mij nog altijd.’ Aldus Jan Siebelink over de werkelijkheid achter zijn roman Knielen op een bed violen. Hij vertelt het op de katholieke begraafplaats van Velp (die vroeger grensde aan de tuinderij van zijn vader) aan Iris en Klaas Koppe. De video van het gesprek is nu te zien op de auteurspagina over Siebelink op Literatuurplein.

Herfst van het leven
Vandaag wordt Jan Geurt Siebelink zeventig. ‘Biologisch gezien kan ik er dus niet onderuit: ik ben in de herfst van mijn leven,’ zegt hij in een interview met Hans Gulpen in de PZC. Hij voegt er meteen aan toe dat hij zich helemaal niet zo voelt. Hij heeft het nog nooit zo druk gehad als na het succes van Knielen op een bed violen. Na de aanstaande Boekenweek wil hij echter het toeren door het land om zijn lezers te ontmoeten gaan afbouwen. Hoezeer hij er ook van houdt om op het podium te staan, hij wil weer meer tijd overhouden voor sociale verplichtingen.

Suezkade
Wel is hij steeds blijven schrijven, elke ochtend vanaf een uur of zes, nadat hij de hond had uitgelaten. Hij deed het om zichzelf te hervinden, terwijl hij met een chauffeur alle uithoeken van het land bezocht, zo vertelt hij in een interview met Arjan Peters in de Volkskrant. Het resultaat is een nieuwe omvangrijke roman, waarvan hij het manuscript op 7 januari bij De Bezige Bij heeft ingeleverd. De titel ervan, zo vertrouwt hij Peters toe, wordt Suezkade. ‘Het verhaal speelt in het hier en nu, de hoofdpersoon is een vrijgezelle jonge leraar aan een Haags categoriaal gymnasium – het Gymnasium Haganum aan de Laan van Meerdervoort heeft daarvoor model gestaan.’ De roman verschijnt op 30 september.

Het gat in de heg
Voorlopig zijn er andere boeken om zijn verjaardag luister bij te zetten. Het gat in de heg bevat tien litho’s die Siebelinks vriend, de beeldend kunstenaar Klaas Gubbels, bij Knielen op een bed violen heeft gemaakt. Ze zijn, met de betreffende fragmenten uit de roman, samengebracht in een exclusieve bibliofiele editie van 350 exemplaren. Daarnaast verschijnt een gebonden publiekseditie. De Bezige Bij brengt verder een herdruk van de roman En joeg de vossen door het staande koren (1982), waarin de negentienjarige Winfred Hana probeert los te komen van zijn calvinistische milieu en jeugdvrienden. Hij wil de mensen die de ondergang van zijn vader hebben bewerkstelligd, boete laten doen.

De man achter Hans Sievez
Van Knielen op een bed violen en de daarmee verwante romans De overkant van de rivier (1990) en Engelen van het duister (2001) verschijnen midprice-edities. In Het punt des tijds : de ware wereld achter Knielen op een bed violen reconstrueert Fred van Lieburg, hoogleraar geschiedenis van het Nederlands protestantisme aan de Vrije Universiteit Amsterdam, via de archieven en gesprekken met nabestaanden de geschiedenis van Jan Siebelink senior (1906-1971), de man achter Hans Sievez in de roman.

Lofredes
Vrienden, collega’s en fans vieren vanavond de zeventigste verjaardag van de schrijver in De Rode Hoed in Amsterdam, waar onder anderen P.F. Thomése en Freek de Jonge lofredes houden. Op donderdag 20 maart gaat in de Verkadefabriek in Den Bosch de toneelbewerking van Knielen op een bed violen in première. Het stuk, in een regie van Madeleine Matzer en met Cees Geel (als vervanger van de overleden Roef Ragas) in de hoofdrol, reist daarna tot 31 mei door het land.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein. Meer over het werk van Jan Siebelink in LiTTerair van vandaag.