Jan Wolkers schrijft Boekenweekgeschenk 2005

Gepubliceerd: 05-04-2004

Op verzoek van de Stichting CPNB schrijft Jan Wolkers het Boekenweekgeschenk 2005. Dat is in die zin opmerkelijk dat hij al twintig jaar geen fictie meer heeft geschreven. De onverbiddelijke tijd uit 1984 was tot op heden zijn laatste roman. Sindsdien publiceerde hij voornamelijk essays, waaronder in 1995 het Boekenweekessay Zwarte bevrijding, en enkele dichtbundels.

De in 1925 in Oegstgeest geboren Wolkers debuteerde in 1961 met de verhalenbundel Serpentina’s petticoat, die in 1962 werd gevolgd door de roman Kort Amerikaans. Zijn romans Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969) behoren tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur. Vorig jaar verschenen bij De Bezige Bij De achtertuin, gebaseerd op het gelijknamige VPRO-televisieprogramma, en de dichtbundel Wintervitrines. De oplage van het Boekenweekgeschenk van dit jaar, Spitzen van Thomas Rosenboom, bedroeg 765.000 exemplaren.

Het motto van de Boekenweek 2005 is Spiegel van de Lage Landen - Boeken over onze geschiedenis. Tijdens deze 70ste Boekenweek die wordt gehouden van woensdag 9 tot en met zaterdag 19 maart, staan de duizenden boeken centraal waarin de geschiedenis van Nederland wordt beschreven. Het aanbod varieert van biografieën en dagboeken tot historische romans en monografieën over belangrijke tijdvakken, zoals de biografie Wilhelmina van Cees Fasseur en Het journaal van Bontekoe, hertaald door Thomas Rosenboom, de historische romans De roos van Dekama van Jacob van Lennep en de Bentinck-trilogie van Hella S. Haasse, en de monografieën Herfsttij der Middeleeuwen van Johan Huizinga en Overvloed en onbehagen van Simon Schama.

Bron: persbericht CPNB