Jan Wolkers schrijft tekst 18de Groot Dictee

Gepubliceerd: 06-07-2007

‘Als schrijver vraag je je vaak af, wat er is gebeurd in het verleden, in die bruisende jeugdjaren. Hoe zijn die oefeningen in letters, woordjes en op den duur hele zinnen schrijven ineens op een geheimzinnige manier overgegaan in zelf schrijven, wat niets te maken leek te hebben met de grammatica die je geleerd had en de dictees die je uitentreuren had neergepend.’ Dat zei Jan Wolkers in ‘De nagels van god’, een voordracht die hij op 27 november 1999 uitsprak bij het 40-jarig jubileum van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en die is opgenomen in de bundel Wolkers in Wolkersdorf.

Hij gaat nu voor het eerst zelf een dictee opstellen, zo is vandaag bekendgemaakt. Na het duo Remco Campert en Jan Mulder in 2004, Herman Koch in 2005 en Martin Bril in 2006 heeft hij de opdracht aanvaard dit jaar de tekst te schrijven van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat de NPS, de Volkskrant en De Standaard elk jaar organiseren. Deze achttiende editie wordt op woensdag 19 december uitgezonden.

Vanwege zijn gevorderde leeftijd zal hij de tekst niet voordragen in de zaal van de Eerste Kamer, het vaste decor van het Dictee, maar zal hij die op Texel vooraf inspreken op video. De opname wordt tijdens het Dictee aan de deelnemers vertoond.

tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein