John Malkovich verfilmt De geschiedenis van mijn kaalheid

Gepubliceerd: 12-01-2009

Op zaterdag 24 januari wordt, in het kader van het 38ste Film Festival Rotterdam, de NOVA College Tour met de Amerikaanse acteur John Malkovich uitgezonden. Bij de opname voor dat programma gisteren in de theaterschool in Amsterdam maakte Malkovich bekend dat hij de verfilming van De geschiedenis van mijn kaalheid van Marek van der Jagt, alias Arnon Grunberg, gaat produceren. Een fragment uit het programma was vanavond al te zien in NOVA.

Acteur, regisseur en producer
Malkovich, al meer dan dertig jaar actief als acteur, heeft een indrukwekkende lijst met films op zijn naam staan, waaronder Dangerous Liaisons (1988), In the Line of Fire (1993), Being John Malkovich (1999), Ripley’s Game (2002) en Burn After Reading (2008). De laatste jaren is hij steeds vaker actief achter de schermen, als regisseur (The Dancer Upstairs, 2002) en als producer (Juno, 2007). Hij was in het weekend in Nederland voor de release van Bloody Mondays & Strawberry Pies, een documentaire van Coco Schrijber, waarvan hij de voice-over insprak.

Amour fou
‘Ik ben niet van plan hierna ooit nog één woord op papier te zetten.’ Dat stelt Marek van der Jagt als verteller van De geschiedenis van mijn kaalheid al op de eerste pagina. De roman is het originele en geestige verhaal van de zoektocht van een Weense student filosofie naar een amour fou. Hij heeft gezien wat zijn ouders van hun huwelijk hebben gemaakt en gaat op zoek naar ‘een liefde die niets met geluk te maken wil hebben en die toch de moeite waard is’. Die zoektocht is de sublimatie van het oedipale verlangen naar zijn moeder, die hem op zijn achttiende op bizarre wijze zal ontvallen. Na een tumultueuze nacht met twee meisjes uit Luxemburg doet een affaire met een tekenlerares hem pas goed beseffen dat zijn geslacht het formaat heeft van ‘een teen zonder nagel’. Gelukkig is er nog de manke accordeoniste Mica.

Eerste versie
Wanneer de film naar het boek in première gaat, kon Malkovich niet zeggen. Een vriendin van hem, een Engelse schrijfster die eerst nog zelf een boek wilde afmaken, heeft een eerste versie van het scenario geschreven. Dat heeft hij in de kerstperiode gelezen. Er moet nog stevig aan geschaafd worden voordat met filmen kan worden begonnen. ‘Het is geen gemakkelijke adaptatie,’ zei hij tegen Twan Huys, waaraan hij nog toevoegde dat Grunberg een erg geestige man is.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Zie ook: Malkovich: ‘Ik verveel me eigenlijk nooit’ (de Volkskrant, 12 januari 2009).