Klachten over radiospot voor Vladiwostok!

Gepubliceerd: 28-11-2007

Een radiospot voor de roman Vladiwostok! van P.F. Thomése heeft tot enkele tientallen schriftelijke klachten geleid bij de Reclame Code Commissie, zo meldde de Volkskrant. De commissie heeft deze klachten die hoofdzakelijk het taalgebruik betreffen, voorgelegd aan uitgeverij Contact en om een verweerschrift gevraagd. Op 11 december hoort de commissie de partijen en doet uitspraak.

De spot die inmiddels niet meer wordt uitgezonden, bestond uit een representatief citaat uit het boek. ‘We wilden laten zien wat voor soort roman het is,’ zegt Mizzi van der Pluijm, uitgever van Contact, in Boekblad. ‘Vladiwostok! gaat over de manier waarop wij tegenwoordig met elkaar omgaan in Nederland. Thomése stelt dezelfde zaken aan de orde als de klagers. De manier waarop hij dat doet is niet zachtzinnig, ik ken weinig literaire boeken die zo grof zijn. Uit de boekhandel krijg ik daar ook geluiden over, maar die verbaasden me niet.’

Als de commissie mocht besluiten dat de spot in strijd is met de code, dan wordt gevraagd voortaan wat voorzichtiger te zijn. Als er sprake is van een ernstige overtreding, wordt het oordeel openbaar gemaakt.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein