Letterkundig Museum wijdt tentoonstelling aan Tonio van A.F.Th. van der Heijden

Gepubliceerd: 01-06-2011

Ter gelegenheid van de verschijning van Tonio van A.F.Th. van der Heijden wijdt het Letterkundig Museum een kleine tentoonstelling aan deze onlangs verschenen roman. Tonio is het ‘ongeautoriseerd requiem’ dat de auteur schreef voor zijn zoon. Tonio (1988-2010) is de zoon van Adri van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, hartstochtelijk fotograaf die in september 2009 begon aan een studie Media & Cultuur. Hij stierf op eerste pinksterdag 2010 nadat hij op de fiets door een auto geschept werd.

Het Letterkundig Museum toont in de tentoonstelling onder meer aantekeningen, delen van het handschrift en de drukproeven van de imponerende roman. Daarnaast zijn er foto’s en persoonlijke documenten van en over Tonio zelf te zien, zoals het logboekje dat de crèche in Loenen op de Veluwe bijhield en schoolopstellen van Tonio. Voorts is het dubbelportret te zien dat Tonio in 1994 van zijn ouders (‘mirjam en adri vurliefd in frankrijk’) tekende, evenals zijn Leica en Hasselblad. Bijzonder is het onvindbare horloge dat in de roman een prominente plaats inneemt: ‘Hij droeg het altijd. Anders dan zijn portemonnee en zijn mobiel werd het horloge ons in het AMC niet overhandigd. We vroegen het later na op de Intensive Care. Het was niet bij zijn spullen aangetroffen.’

Deze expositie valt in de reeks kortlopende tentoonstellingen die het museum wijdt aan evenementen in de literaire wereld. De looptijd van deze exposities is afhankelijk van de actualiteit.

Bron: persbericht Letterkundig Museum