Libris Geschiedenis Prijs voor David Van Reybrouck

Gepubliceerd: 24-10-2010

Congo slalomt zo’n beetje tussen de geschiedschrijving, de journalistiek en de literatuur. Het lijken wel communicerende vaten. Soms kwamen de journalistieke vertrouwdheden van pas, soms was het handiger de literaire trukendoos open te trekken, dan weer werd ik dichterlijker of essayistischer. Het was steeds kiezen voor de meest aansprekende methode. Heerlijk. Mijn moeder is beeldend kunstenares, ik heb altijd affiniteit gevoeld met de beeldende kunst. Als ik schrijf, is het beeldende heel belangrijk. Ik was er ook bij gebaat dat ik voor toneel heb geschreven. Ik benader de geschiedenis van Congo eerder als tragedie dan als Hollywoodfilm.’

Briljant, adembenemend en meeslepend
Dat zei David Van Reybrouck in het interview dat Fleur Speet voor Literatuurplein met hem had over Congo : een geschiedenis, een uitgave van De Bezige Bij. Het boek is gisteren tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2010. De jury (voorzitter Paul Schnabel en de leden Ruth Oldenziel, Henk Wesseling, Carla Boos, Martin Sommer en Frans Smits) koos unaniem voor Congo, dat zij typeerde als ‘briljant, adembenemend en meeslepend’, ‘een originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie, dat archiefmateriaal, interviews en persoonlijke observaties vermengt, in een rijke, bijna barokke stijl’. Het boek is ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs die op 8 november wordt uitgereikt.

Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid
Boekhandelsketen Libris heeft zich met ingang van dit jaar verbonden aan de prijs voor het beste historische boek, waarvan het prijzengeld is verdubbeld tot 20.000 euro. Met de prijs worden historische boeken bekroond die een algemeen publiek aanspreken. De belangrijkste criteria daarbij zijn oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid. De andere genomineerden waren Els Kloek met Vrouw des huizes : een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw, Robin te Slaa en Edwin Klijn met De NSB : ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging, 1931-1935, Mariëtte Wolf met Het geheim van De Telegraaf en Annejet van der Zijl met Bernhard : een verborgen geschiedenis.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein