Libris Literatuur Prijs voor Arnon Grunberg

Gepubliceerd: 07-05-2007

‘Een indrukwekkende, verontrustende roman die laat zien wat literatuur vermag in het blootleggen van de tijdgeest en het menselijk tekort.’ Zo typeert de jury van de Libris Literatuur Prijs 2007 de door haar bekroonde roman Tirza van Arnon Grunberg, een uitgave van Nijgh & Van Ditmar. Vlijmscherp schetst hij daarin ‘het demasqué van een angstvallige burgerman, wiens leven achter een façade van succes langzaam maar zeker voor onze ogen uit elkaar valt’.

Vanavond werd in het Amstel Hotel in Amsterdam de prijs, waaraan een bedrag van 50.000 euro en een oorkonde zijn verbonden, uitgereikt. De jury (voorzitter Cox Habbema en de leden Hans Bouman, Alle Lansu, Wilbert Smulders en Erik Vlaminck) noemt Tirza een indrukwekkend voorbeeld van een roman waarin de schrijver het verhaal consequent door middel van scènes verbeeldt. It’s all showing, no telling. Daarbij varieert hij voortdurend tussen ontluistering en ontroering. Juist in die combinatie schuilt het mededogen. De jury noemt het indrukwekkend dat de 35-jarige Grunberg met groot empatisch vermogen de deconfiture van middelbare echtgenoten verbeeldt. ‘In zijn scènes uit een huwelijk doet Tirza soms denken aan de schrijnendste momenten in Who’s Afraid of Virginia Woolf.

Op het moment dat de jury haar winnaar koos, was nog niet bekend wie de winnaar zou worden van de Gouden Uil. Als zij die toen wel had geweten, zou haar besluit om voor Tirza te kiezen, echter niet anders zijn geweest. Haar keuze voor de roman van Grunberg was unaniem, zo bleek bij de uitreiking. Grunberg is daarmee de eerste schrijver die voor hetzelfde boek zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuur Prijs krijgt. Van het prijzengeld zal hij 15.000 euro aanwenden om een nieuwe vertaling van de gedichten en prozastukken van Heinrich Heine te subsidiëren. In NOVA vertelde hij dat zijn vader dol was op het werk van Heine en tijdens het eten vaak gedichten van hem voorlas.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein